Важни писания

сряда, 3 април 2013 г.

"Алма Ви матерна и да Ви хонорис на каузата!"

Новината, че д-р Христо Стоичков е станал рекламно лице на "студентското протестно движение" мен лично ме зарадва. Като пловдивчанин отдавна следя шеметната кариера и успехи на именития си "съгражданин". Той е от едно село до Пловдив, разбира се, но ние си го тачим за градски. Даже е учил в моето училище "П.К. Яворов". Почти цяла година. Преди време бях в инициативен комитет за честване юбилея на училището. Търсехме спонсори и директорката прати парламентьор при нашия именит възпитаник Ицето. Парламентьорът се върна пребледнял, защото видният футболист като разбрал целта на срещата казал нещо за майка му. Оказа се, че навремето го изгонили (деликатния термин тогава беше „преместване”) заради слаб успех и лошо поведение. Така, че за малко ни е бил съученик.
Както и да е на темата за рекламните лица. През лятото на 1994 г. Стоичков беше на върха на славата си. Можеше да го изберат и за президент. Тогава есента имаше парламентарни избори и формацията „Нов избор” на Димитър Луджев направи тази грешка да направи Ицето свое рекламно лице. Интелигентната му физиономия грейна от хиляди техни плакати с лозунгите „Гласувайте за „Нов избор”” и „Нов избор трябва да победи”. Сигурно го е правил безкористно. Но като знам, че зад тази формация стояха видните пловдивски „брокери” и „банкери” Христо Данов и Христо Александров се съмнявам. Защото точно те му подариха акции на своята „Агробизнесбанк” (създадена с капитали на ДПС между другото) за един милион лева. Заради американското лято 94-та. Няма лошо. Изборите минаха и заминаха. „Нов избор” с рекламното си лице Христо Стоичков взе около един процент в страната. В Пловдив даже още по-малко. Язък за плакатите.
„Банкерите” обаче не си извадиха поуки и направиха Ицето рекламно лице и на банката си. Тя пък взе, че фалира още следващата година. По-точно след  осем месеца. Даже ги осъдиха, и май някои от тях и полежаха. Защото това беше първата фалирала частна банка в страната. Повлече крак и след нея изгърмяха и другите. Но чак следващата година – 1996 –та. Сигурно защото си нямаха такива рекламни лица.
Но това си го знаехме в Пловдив. Васил Илиев сигурно не го е знаел. Взе та направи Христо Стоичков рекламно лице на „ВИС-2”. Караше Ицето една хубава открита кола с мръсна газ, после спираше и гордо заявяваше: „Застрахован съм във ВИС-2” в телевизионните клипове. Можете да се насладите и на плакат от онова време горе, вляво. Резултатите не закъсняха, Васил Илиев го гръмнаха в колата му и групировката изчезна.
Явно неслучил на банка и на „застрахователи” Стоичков се пробва да направи своя. С аверите си от САЩ,94 събраха пари и направиха банка „Национал”. Даже в София си намериха една хубава сграда. Не ще и дума Христо беше рекламното лице. Резултатът не закъсня – БНБ им отказа лиценз. Работата се разтури, банката не стана, останаха им само разходите по учредяването.
След тези успехи Стоичков се пробва и в треньорството и замина за далечната Южна Африка.  След „успехите” му там  на няколко пъти феновете щяха да го бият, та полицията го спасяваше. От този воаяж му остана май само приятелят Путко Мафани.
Като се върна в България пък стана треньор на „Литекс”.  "Аз не стоя зад студентите, но според мен Христо Стоичков е готов за министър-председател. Не вярвам той да влезе в политиката, но ако погледнем реално на нещата той е готов, и за премиер, и за вътрешен министър. Той е много по-бърз от Цветан Цветанов, ако бягат на 100 метра, ще го надбяга. Освен това е и по-добър футболист от Бойко Борисов. Стоичков го познава целият свят", обяви наскоро Гриша Ганчев.
Ганчев още е жив, но пък антимафиотите атакуваха офисите и арестуваха сина му. Пак леко се отърва не като Васил Илиев. Успоредно с това Христо Стоичков стана рекламно лице и на колите на „Грейт уол”. Как ли им вървят продажбите в момента? Всъщност фабриката на "Грейт Уол" фалира и затвори!
След всичко това как да не се радвам, че д-р Стоичков е станал лице на „студентското протестно движение”. Като един виден студент... Предвиждам големите им "успехи". Всъщност резултатите не закъсняха – медиите веднага изровиха, че това е младежката шайка на ГЕРБ окупирала НПСС и създала ядро в Свищовския университет. Известен главно с фалшивия си професор – ректор, докторанта Красьо Черничкия и това, че в настоятелството му противозаконно е видния герберски депутат Емил Димитров, по-известен като Емо фаса. Като му зададоха този въпрос той отвърна нещо в смисъл голяма работа, нарушил съм бил закона. А се оказа и вдъхновител и спонсор на начинанието на „студентите”. Но фаса е по-известен сред еколозите си с думите  "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас!" И с лобистките си поправки в поне 30 закона. И с воаяжа на футболния си отбор с правителствения самолет. И ред други такива хубави работи. Хубавото в случая е, че и Емо случи на рекламно лице. И отсега предвиждам резултатите. Разследването на "Нова телевизия". "Студентското движение" естествено се провали с гръм и трясък при такова "рекламно лице", какво друго да очакваме. 
Единствено ме е яд, че Стоичков не стана рекламно лице на ГЕРБ. Но дори и Бойко Борисов („Аз съм прост и вие сте прости…) не е чак толкова прост. Даже когато ректорът на Пловдивския университет обяви, че ще прави Стоичков д-р „Хонорис кауза” през 2011 г. тогавашният премиер изгледа Стоичков и се прекръсти…
Та да завършим с крилатата фраза на доктор Стоичков: 
”Алма Ви матерна и да Ви хонорис на каузата!”

П.П. Послепис
Тъкмо бях написал това и намерих нещо което ме хвърли в дива радост. Спомних си, че не друг, а Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев е наела Стоичков за свое рекламно лице! Честито на печелившите както се казва!

П.П.П. Послепослепис
Тъй като това го бях писал на 3 април 2013 г., да допълня, че Корпоративна Търговска Банка фалира през 2014 г., с гръм и трясък, скандал и поредица съдебни дела.
С нетърпение очаквам да видя отново Христо Стоичков като рекламно лице някъде.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves