петък, 22 май 2015 г.

ПИБ - Поредната Източена Банка

Опашките от миналата година...
ПИБ потегли към дълго отлагания фалит. След като на два пъти държавата я спасяваше като й наливаше напълно незаконно пари на данъкоплатците през 2008 и през 2014 г., след като  всички контролни органи като БНБ и КФН, ДАНС и прокуратура си затваряха очите за раздаваните необезпечени кредити на "свои" хора по модела на КТБ, след миналогодишните опашки пред клоновете й през лятото, ето че неотвратимото е на път да се случи. Този път държавата няма как да я спаси. След кражбата на милиардите от КТБ от олигархичните кръгове на шайката ГЕРБ-ДПС (символ на която престъпна коалиция е Делян Пеевски), вече във Фонда за гарантиране на влоговете не останаха никакви пари. Оттук нататък има два пътя - чрез кражбата на един милиард лева от "безплатното саниране" за което стана дума тук управляващите да се опитат да отложат малко неизбежните банкови фалити или да теглят нови международни заеми, но вече пък няма кой да им ги даде...

След поредица разследвания на сайта "Бивол" и сигнали до прокуратурата за източване на банката, анализаторската компания ФИЧ понижи рейтинга на ПИБ три степени надолу - безпрецедентен случай за България. Това е началото на края.

"ТРИТЕ “П” – Пере ли ПИБ Пари?
И източват ли собствениците депозитите на вложителите? Схемата, доказана по-долу с документи е следната:
Фирма получава необезпечени кредити от ПИБ, превежда ги на фирма-бушон и оттам директно на фирми и офшорки на собствениците на банката...."
Четете в "Биволъ" и още по темата за ограбването на парите на вложителите и на държавата (тоест данъкоплатците) от ПИБ тук:
Виж още: Големи експозиции към фигури на организираната престъпност и кредити без обезпечения

А сега да съберем две и две. Преди няколко дена Григор Лилов написа пространна статия в която обясни механизмът на ограбването на хората с лъжата за "безплатното саниране", което нито е безплатно, нито е саниране. Но по-важната част от изследването му в първата част е посветено на опита да бъдат налети нови пари на данъкоплатците в източените и окрадени банки. Ето част от тезата му:
"ЧАСТ 1

І. НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ПОМОЩ ЗА ЧАСТНИТЕ БАНКИ ОТ НАШИЯ ДЖОБ

Според програмата правителството ще даде държавна гаранция на стойност 1 млрд., с която Българската банка за развитие ( изцяло държавна) ще тегли заем – или от вътрешния пазар (т.е. от банки у нас) или от международните пазари. 
На международните пазари няма кой да ни даде пари. Когато един републикански бюджет в приходите си разчита на заеми от 50% (!) и през миналата, и през тази година, то на всеки грамотен с парите човек му е ясно, че ситуацията е лика-прилика с гръцката. (Комшиите влязоха в тази дългова спирала през 2008 г. и тя гръмна през 2010 г.)
Банките у нас могат да дадат пари. Но как – та нали системата е с непомерно високи лоши кредити и се клати така, че премиерът Борисов наскоро обяви, че освен ПИБ се спасяват и др. банки?. 
Но пари все пак ще се намерят. 
Откъде? – Частните банки ще дадат заема за нуждите на държавната програма на държавната банка за развитие, взимайки от ... държавните пари на същата Банка за развитие!
****************************Как?*****************************
Държавната Българска банка за развитие, което ще финансира санирането, има депозити за 980 млн. средномесечно, вложени в банките у нас, сочат финансовите й отчети и баланси. Ще запитате - тогава защо й е необходимо да тегли заем за милиард, след като си го има този милиард? Че дори и повече, понеже държи няколкостотин милиона и на влог в БНБ, които са част от фискалния резерв на държавата! Има и допълнително стотици милиони в държавни ценни книжа. 
Накратко – тя е дала почти милиард на частните банки у нас срещу мизерна лихва за тези нейни влогове. Същите тези частни банки, които си осигуряват ликвидността и спасението си с нейни, а всъщност наши, държавни пари (това са спасителните операции на кабинета за банковата система, за които говореше премиерът), ще се опрат на държавните депозити, като преоформят депозитите при тях на Държавната банка за развитие в кредит за нея – на много по-висока лихва от влоговете, със съответните такси и разноски за обслужването му. 
Смисълът на операцията: понеже милиардната помощ като евтини депозити явно не стига, сега този милиард допълнително ще трябва се развърти и превърти, за да осигури лесни печалби за банките.
На практика се отпуска кредит на държавната Банка за развитие с нейните собствени пари. Схемата е изпробвана – по същия начин навремето фалиралата Корпоративна банка даваше заеми на БЕХ и НЕК с техните им пари, понеже те си ги държаха именно при нея. 
При това самите държавни депозити ще останат в частните финансови институции като обезпечение по кредита наред с правителствената гаранция по него. 
За тези, които не разбраха – услужили сте на съседа си с 100 лева, а той вместо да ви ги върне, ви ги „връща” обратно като кредит – т.е. като негови пари, които му дължите със съответните такси и лихви към него! 
Най-вероятно операцията ще бъде разиграна през международните пазари. На тях родните банки за своя сметка ще поръчат на чуждестранните банки да закупят проформа от тяхно име този дълг. Така ще се оформи заемът като международен, за да понадуят такси, комисиони и лихви и да получат още една – световна гаранция по вземането си. За политиците това също е предпочитан вариант, понеже чрез него в много по-голяма мъгла и тайна могат да бъдат уредени и вкарани по шифровани сметки подкупите, които ще вземат за решението си."
Или казано вкратце: "Затегнете коланите скъпи сънародници", защото идва нова серия банкови фалити и ограбване на малкото ви останали парици от мафията на олигархичните изроди заробили Отечеството ни. Или пък вземете най-накрая сопите.....