Важни писания

петък, 22 май 2015 г.

Фирмите, които ни тровят с ГМО в "храните" си


Компаниите, които попадат в Топ 20 на „черния списък“, публикуван от „Грийнпийс“ са:
  1. Snickers (шоколадов десерт),
  2. Campbell (супи),
  3. Uncle Bens (ориз, кетчуп),
  4. Lipton (чай),
  5. Mars (шоколадов десерт),
  6. Twix (шоколадов десерт),
  7. Cadbury (шоколад, какао),
  8. Ferrero (десерти),
  9. Nestle (шоколад),
  10. Nestle (напитка Nesquik),
  11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley (безалкохолни напитки),
  12. Pepsi (безалкохолно),
  13. 7-Up (безалкохолно),
  14. Heinz (кетчупи, майонези, сосове),
  15. Nestle (детски храни),
  16. McDonaldТs (верига ресторанти бързо хранене),
  17. Kraft Foods (шоколад, чипс, кафе, детски храни),
  18. Unilever (детски храни),
  19. Knorr (сухи супи),
  20. Hipp (адаптирани млека и бебешки пюрета).

Този списък може да се допълни и от редица други европейски производители, за които беше установено, че предлагат продукти с по-ниско качество на съставките за новите страни членки на ЕС и цяла Източна Европа. Проверки на компетентните европейски органи уличиха в подобни търговски практики Coca-Cola Co., както и продукти на други производители, например кафе Jacobs, подправките Kotanyi.
Сайтът припомня, че преди 2 години Боливия стана първата свободна от Макдоналдс държава в Латинска Америка и втората след Куба в света. След почти 14-годишно присъствие, многобройни кампании и промоции, гигантът беше принуден да изтегли бизнеса си от латиноамериканската държава. На 21.12.2012 г. Макдоналдс продаде последния си Биг-Мак в Боливия.


Как да разпознаем ГМО храните?
4-цифрен PLU Код, започващ с 3 или 4
Разгледайте стикерите на хранителните продукти и намерете т. нар. Product Lookup Number (PLU). Ако кодът се състои от 4 цифри, които трябва да започват с 3 или 4, това е знак, че в този продукт няма ГМО и не са използвани химикали и пестициди.
5-цифрен PLU код, започващ с 9
Храни, на чийто етикет PLU кодът се състои от пет цифри, които започват с 9, също са безопасни и органично чисти. При тях няма използване на химикали, пестициди и ГМО.
5 цифрен PLU код, започващ с 8 – ВНИМАНИЕ!
Ето в този случай трябва да сте с повишено внимание, тъй като именно продуктите с пет цифрен код на етикета, започващ с цифрата 8, са със съдържание на генномодифицирани организми.

Какво е ГМО?
Генетично модифицирани организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. Продукти, създадени по този начин, съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Например в ГМ царевицата има протеини на бактерии, в ГМ картофите – протеини на вируси, а в ГМ доматите – рибни протеини.
Каква е вредата от ГМО?
Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които генномодифицираните храни биха могли да предизвикат в човешкия организъм за един по-дълъг период от време. Скорошно изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на генномодифицирана соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като ГМ соята съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците.
Четете още на:http://www.budnaera.com/201502/150422238340.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves