четвъртък, 3 септември 2015 г.

Най-после истината

"МНЕНИЕ
На проф. д-р Божидар Димитров

Как да се реши бежанския проблем?


Когато се решават подобни проблеми в цялата човешка история се търсят и след като се открият фундаменталните причини породили проблема се отстраняват. В случая бежанско-емигрантската вълна към Европа е породена от две действия на САЩ и ЕС в предходните години. Те са:
1. Унищожение на светските диктаторски режими на държавите в Северна Африка и Близкия Изток, което не роди демокрация в тези държави, а пълна анархия. А в редица случаи и крах на държавността (Либия, Ирак и Сирия).
2. Ислямския халифат. Той бе създаден пак от САЩ и някои страни от ЕС за борба с режима на Хафез Асад в Сирия, но се повтори историята с Франкенщайн и с „Ал Кайда”. До голяма степен бегълците от Сирия и Ирак бягат от жестокостите на Ислямска държава.
Изводът, що се отнася до страдащия от бежанското цунами Европейски съюз е да отстрани двете причини за въпросното цунами.
Първо да стабилизират режимите в Близкия изток и Северна Африка. Второ да се предприемат решителни действия за смазване на Ислямска държава. Само с въздушни удари това няма как да стане. Не стана елиминацията на нацистка Германия, бомбардирана не от 20 самолета дневно, а от 1200. Трябваше да дойдат руските и американските танкове и пехота. Не стана и с Виетнам. Няма да стане и с Ислямска държава. Необходимо е ЕС, САЩ и Русия (големите началници, както казва Бойко Борисов) да се разберат и да предприемат мощна сухопътна операция от типа на „Пустинна буря” и да смажат Ислямската държава. 
Защо не се прави? Ами скъпо щяло да излезе. Издръжката на 2-3 милиона бежанци, чиито брой ще продължава да расте, ако Ислямската държава продължи да съществува по евтина ли ще излезе? Строежите на гранични стени в България, Унгария, на Ламанша по-евтини ли са ? Хайде холан. Трябва да е ясно, че когато кадрите по световните телевизии на които джихадисти колят европейци бъда заменени от кадри на които момчета от американски „тюлени”, английските САС и руските Алфа и Вимпел колят джихадисти, тогава бежанската вълна ще свърши."