Важни писания

петък, 25 септември 2015 г.

Дали ще си скъса дипломата?

Вяра Ганчева
Социолозите в България са най-големите проститутки, след журналистите разбира се. Една от тях обаче преигра, като начинаеща актриса във филм за възрастни. Понеже "предсказанието" й е лесно проверимо в най-скоро време, го препечатвам тук и с голямо удоволствие ще видим верността му след втория тур на местните избори. Съхранявам го, защото често в мрежата изчезват такива материали на "социолози" и "пророци" след като събитията, които са "предсказали" не са се сбъднали. С една дума очаквам с нетърпение да я видя как ще си скъса дипломата публично, както обеща.
Ако след изборите оригиналът не е изчезнал, ще можете да го прочетете тук. Ако е изчезнал, остава при мен. Аз помня...
"Във втория град на България ще има балотаж на местните избори и той ще е между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”. Това сочи социологическо изследване, проведено в Пловдив, поръчано и платено от Института за модерна политика, обясни д-р Вяра Ганчева.

Според нея изборната активност в Пловдив ще е между 47 и 54%. “Очертава се триумвират Иван Тотев (31%), следван от Дани Каназирева (24%) и Славчо Атанасов (21%). Тримата събират подкрепа от общо 76%, но нито един не доближава 50% и категорично ще има втори тур”, твърди Ганчева. Тя се зарече, че ще си скъса дипломата на социолог, ако прогнозата ѝ за Пловдив не се сбъдне.

“25 г. се занимавам със социология, казвам се Вяра и трябва да ми вярвате”, заяви Ганчева. Според нея в началото на годината настоящият кмет е привличал гласовете на 37-39% от пловдивчани, днес вече те били малко над 30 на сто. В никакъв случай обаче социоложката не очаквала Иван Тотев да се измести на по-задна позиция.
“Славчо Атанасов продължава да губи избиратели. В същото време Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив” отбелязва постоянен ръст и за нея днес биха гласували 24% от пловдивчани”, посочи д-р Ганчева. Тя прогнозира, че претендентът на БСП Георги Гергов и на Реформаторския блок Здравко Димитров ще засилят кампаниите си, което щяло да повлияе върху избирателите на Атанасов и Тотев. Изследването отрежда на Гергов 6%, а на Димитров - 7,6%.
“Двамата нямат шанс за балотаж”, категорична е социоложката.
“При втория тур между сегашния кмет от ГЕРБ и Каназирева съотношението на силите е изравнено - 31 срещу 31% подкрепа, което означава, че няма нищо предварително известно и изненади са напълно възможни”, смята Ганчева.
Прогнозира, че в бъдещия общински съвет не се очертава самостоятелно мнозинство за някоя от партиите.
ГЕРБ можел да разчита на 35%, “Съюз за Пловдив” на Каназирева - на 19-20%, а Патриотичният фронт на 18%. Реформаторите щели да получат 6,5%, БСП - 8-9%, а ДПС - 3,5 на сто.
Изследването сочи, че Тотев и Каназирева имали почти едни и същи избиратели - образовани, млади, активни.
35% от подкрепящите кандидатката на “Съюз за Пловдив” били висшисти, 58 на сто - със средно образование, и 7% - с основно. При Славчо Атанасов от Патриотичния фронт съотношението било: 23% с висше и полувисше образование, 65% - със средно и 12 на сто с основно.
“Кампанията в Пловдив е коренно различна от досегашните в национален мащаб. Голяма част от избирателите се информират от специалните вестници, издавани от кандидатите. Най-четен е “За Пловдив” с 41%, който се прави от екипа на Каназирева”, твърди Вяра Ганчева."

Ще се върнем на темата, когато излязат официалните резултати след балотажа в Пловдив. Такъв ще има със сигурност. Без да съм социолог или пророк, казвам, че той ще е между Иван Тотев и Здравко Димитров, или Тотев и Славчо Атанасов. Сигурното е, че Дани Каназирева ще остане трета.... Много й поздрави на Вяра Ганчева и да си подготви дипломата за късане....


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves