петък, 11 март 2016 г.

Български академик на 12 март 1981 г. отваря пътя на ксерокса

На днешния ден преди 35 години се ражда откритието, което дава път на ксерокса. Ученият е българин с който трябва да се гордеем - академик Наджаков.
"Явлението "Фотоелектретно състояние на веществата" е вписано в Държавния регистър за открития под № 1. Откритието е на акад. Георги Наджаков. За него той докладва на 22 юни 1937 г. пред Френската АН. "Фотоелектретно състояние на веществата" е фотоелектричния ефект при диелектрици и полупроводници (Ефект на Наджаков-Андрейчин) и перманентната фотоелектрична поляризация при диелектрици Академик Наджаков завършва физика и математика в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1920 г. След това специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен и в института "Радиум" в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри.
Академик Наджаков
Той ръководи Катедрата по експериментална физика (1937-1962 г.). Два пъти е декан на Физико-математическия факултет (1939-1940 г., 1944-1947 г.). За периода 1947 - 1951 г. е ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Наджаков е основател и директор на секцията за научна апаратура и специални проблеми към Физическия институт при БАН. От 1947 г. до 1959 г. е подпредседател на БАН, след което е председател на Физико-математическото дружество в България. 
Той е един от основателите, член на научния съвет и постоянен представител на България в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Наджаков е автор на около 120 оригинални научни статии, студии и трудове. През 1967 г. е носител на златен медал за мир "Фредерик Жолио-Кюри” Той е член – кореспондент на Гьотингенската АН, член е и на Американската асоциация за напредък на науката."

А знаете ли коя е племеницата му?  Ето това приказно създание. Както се казва - момиче от сой... Тя просто е символ на вечната българка, каквато я знаем от историята си....

И едно нейно видео за настроение. Радост за очите и  ушите. Препоръчва се да слушате само музиката без да гледате видеото, защото ако го гледате, песента ще мине покрай ушите ви....И пак Дения