Важни писания

вторник, 29 март 2016 г.

Патриотично дело


От днес Гражданското сдружение „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” започва дарителска кампания за набиране на средства за издаване на двоен диск с тези 24 уникални български песни от Македония. Целта е песните да бъдат достъпни до българите у нас и по света, както и да се съберат средства за документален филм за историческата истина за Македония. Ако желаете да подпомогнете издаването на двойния диск от поредицата „Забранени и забравени песни от Македония“, можете да го направите по следните начини: 
1. Да се свържете с представители на „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” и да заявите желание да закупите паметна книга, с която се удостоверява Вашата финансова подкрепа. Паметните книги са юбилейни и за първи път са предложени по повод честванията на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК, по примера на облигация издадена от ВМОК през 1896 година. Цените на паметните книги са както следва: бронзова - 20 лева, сребърна - 50 лева, златна - 100 лева и платинена - 500 лева. Пишете на e-mail адрес: bmork2014@gmail.com След издаването на колекцията всеки, който е закупил паметна книга, ще получи двойния диск.
2. Да изпратите парични средства по сметката на „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ”, IBAN BG05FINV91501016421229 BIC FINVBGSF, FIBANK (Първа Инвестиционна Банка). Kато основание за превода посочете: „Подпомагане на БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” за издаване на двоен диск" и впоследствие на e-mail адрес: bmork2014@gmail.com информирайте организацията за Вашия адрес, на който да бъде изпратена съответната паметна книга, както и двойният диск след издаването му.
Гражданското сдружение „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” е родолюбива организация, в която като членове и част от ръководството на организацията активно участие взимат видни български учени, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери.
Сдружението е продължител на граждански комитет „БМОРК-2013-ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ”, създаден по инициатива на Българския Културен Клуб-Скопие (БККС) по повод честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.
Поставените цели пред „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ” са възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно историческото наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на родината ни. Това са забранените и забравените български песни - колекция, създадена по инициатива на Гражданския комитет „БМОРК ИЛИНДЕН-ПРЕОБРАЖЕНИЕ”, учреден за 110-годишнината на Илинденско–Преображенското въстание и 120-годишнината на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК).
Текстовете и нотите са взети от книгата на Коста Църнушанов, в която той е записал 1200 български народни песни. Църнушанов, родом от Прилеп, започва да записва текстовете на песните от Македония през 1924 г.
24-те песни от поредицата „Забранени и забравени песни от Македония“ са записани в първо студио на Българското национално радио. Аранжиментът на песните е на Никола Ваклинов, а изпълнението е на Ансамбъл „Гоце Делчев“ - София.
Записахме песните, за да не позволим нещо, което е част от нашата история, да бъде изтрито. Да припомним духа, който е съществувал и с който сме пълнили хрониките в Европа и света за един велик патриотизъм, разказва Мирослав Ризински - зам. председател на БМОРК Илинден-Преображение и член на ръководството на Български Културен Клуб-Скопие (БККС). Ризински също е участвал в изпълненията на песните от колекцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves