Важни писания

понеделник, 13 юни 2016 г.

Някои интересни флашки, карти - памет и твърди дискове

Флашка с четири модула
Какво революционно може да има в една поредна флашка? Да не се разберем накриво, не става дума за поредния теч на записани разговори на флашки от типа Борисов, Кокинов, Найденов, или за Мишо Бирата, те са си доста, но това е друга тема. Става дума наистина за нови технологии. Не, че е страхотна новост, но определено е интересно има хляб в него. Досега флашките растат главно на обем. Или за разнообразие правят някой друг интересен дизайн. Но просто пазарът се претъпка и нищо ново и свежо нямаше на хоризонта. Досега. Ето обаче една новост. Увеличаема до (почти) безкрайност флаш памет. Колкото повече обем ти трябва, толкова повече модула можеш да вкачиш един в друг. В случая примерът е с четири и след малко ще обясним защо. Но ограничение няма, е разбира се едва ли някой ще се разхожда с еднометрова такава със 100 модула. Всъщност идеята идва от тук.
"Безкрайно" включване на USB устройства
Някой се сети, че лаптопите имат малко на брой  USB входове и направиха тази система за да включват повече от тях в един порт. На теория биха могли да се навържат максимум 127 устройства според спецификациите на USB стандарта, но това на практика не е така. Всеки който е пробвал така наречените USB хъбове или разклонители е забелязал, че някои включени в тях USB устройства не само не работят, но компютърът не може да и ги разпознае. Както и да е, въпросът беше в хрумването. Та сега го виждаме при тази флашка. А идеята й е свежа.
Всеки модул е форматиран като отделен дял с различен тип файлове. И така например тези четири са за лични файлове, снимки, музика, документи.

Което означава, че може да дадеш на колегата, гаджето или мама и татко различен модул за музика, снимки или служебни или лични документи. А ти после си ги сглобяваш като цяло и си ги обработваш на компютъра. За тези, които са параноици е отлично решение, както и онзи телефон-компютър, за който писах тук. А понеже светът върви едновременно в две посоки - на обединение и разпад, ето още две интересни устройства като тенденции. Първото заличава разликата между карта - памет и флаш - памет.
Това флашка ли е или карта памет?
Всъщност и двете едновременно.
Не, че е особено оригинална идея, имам подобна джаджа отпреди 10 години. Второто устройство размива вече границите между външен твърд диск и флашка. Ето го долу.
Външен твърд диск или флашка?
Е, време е някой да се сети да обедини двете разработки в едно. В твърдия диск да се поставят флашки, в които има пък поставени карти памет. А пък и защо да не са модулни, като тази с която започнахме по-горе. От цялата тази бъркотия няма кой знае каква практическа полза, но е интересна като дизайн и авторови идеи. Изобщо техниката върви напред. Скоро онези, които пращат флашки в редакциите на медиите в България, ще имат богат избор - модулен, само да не объркат какво на кого пращат...




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves