Важни писания

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Измамата "хазартни игри" - лотарията

Така си изтривате парите
В първата част на поредицата за хазартните измами в която ставаше дума за тотото цитирах това: ".......дългогодишният играч Георги Георгиев направи скандално разкритие – от много години в играта Втори тото шанс, т.е. във всички видове игри от деветте цифри на тото джокера, във фишовете последователно са елиминирани 13 числа на 3 позиции, което автоматично води до невъзможност непосветените шарани да спечелят тройка или двойка, ако играят с тези числа на тези позиции. Самият тото колектив, към който принадлежи Георги Георгиев, вече не залага никога на тези числа на тези позиции... Последният път, когато им е изплатена печалбата за тройка от около 15 000 лв. за тото жокер в играта от 13 срещи, е 26 май т.г. При това след страхотен скандал... 
- Г-н Георгиев, кои са числата фантоми? 
- Те са 0, 4, 6 на втора позиция; 0, 2, 3, 6, 8 на трета позиция и 0, 3, 6, 7, 9 на четвърта позиция. 

- Какво следва от това?
- Означава, че когато ритуално и публично се изтегли някое от тези числа на някоя от тези позиции, никой в България няма да спечели тройка, т.е. голямата печалба. С други думи това са кухи числа, които никога няма да спечелят, по простата причина че те не са отпечатани на нито един фиш в рамките на цялата страна. Излиза, че хората си дават парите, задраскват в тото пунктовете въпросните числа на въпросните позиции и накрая пият по една студена вода, когато завърши тегленето за Втори тото шанс. И на никой от тях и през ум не му минава, че те са измамени още преди да започне тегленето."
Виждате, колко нагла и проста схема за измама организирана от държавния тотализатор. Който по определение е под строг контрол на управниците, които сами сме си избрали. И какво стана след като Георги Георгиев е уведомил лично директора на тотализатора? "Междувременно се срещнахме с директора на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов и аз лично му връчих сигнал за нарушенията, които създават “неравнопоставеност на участниците в игрите в Тотализатора – фишове са “извадени” от обращение не защото компютърната система не ги приема и обработва, а защото съдържат определени числа на определени позиции”. Ами нищо, четете нататък: "Интересното е, че при връчването на сигнала за “пропуските” на директора Дамян Дамянов първоначално той беше страшно учуден, после предположи, че вината е в печатницата и накрая обеща да направи проверка, защото, ако това било вярно, щяло да гръмне голяма бомба и страхотен скандал. Заместничката му Мария Янева беше още по-категорична, че вината е в печатницата. “О, това не е от нас, това си е от печатницата”, отсече Янева, която вече 38 години е в тотото и наистина би трябвало да е запозната с всички тънкости. Само че вече пети месец оттогава нищо! Абсолютно никакъв резултат от никакви проверки. А аз не виждам каква далавера има печатницата от манипулирането на числата, за да го правят те. Според мен манипулираните числа се задават от централата, в това съм убеден 99 на сто, и съответния човек или хора, които отговарят или могат да наредят броячът да се нагласи така, че машината да извърши манипулацията. Колкото до обясненията на Янева, че новите фишове се въвеждали, защото старите затруднявали обработката им от системата, то е пълен абсурд, не знам дали го казах вече. Системата си ги приема и обработва перфектно без всякакви проблеми."

На тотото винаги му се разминава всеки скандал. Така стана и при тегленето на абсолютно еднаквите числа на 6 и 10 септември 2009 година. "Управителния съвет на Българския спортен тотализатор взе решение за сформиране на комисия, която ще проучи казуса с изтеглянето на едни и същи числа в третите тегления на два последователни тиража, довели до спечелването на 18 шестици. Утре от 15.30 часа в сградата на БСТ ще се проведе брифинг, на който изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов и председателят на комисията Константин Симеонов ще представят резултатите от извършената проверка." Като искаш нищо да не се случи направи комисия е казал народът... А прокуратурата мълчи. Така впрочем стана и в Сърбия при гафа с предварително изписаното число 21, което впоследствие беше и изтеглено, както стана дума в първата част: "Александър Вулович, директор на Сръбската държавна лотария, подаде оставка поради грандиозния скандал, който разтърси страната при тегленето на последния тираж. В кратко съобщение, разпространено до медиите днес, Вулович заявява, че подава оставка от функцията директор по морални причини, предаде БГНЕС. От лотарията продължават да твърдят, че всичко в тиража е било редно и ставало въпрос само за графична грешка. Прокуратурата вече започна разследване и ще подложи на детектор на лъжата служителите, които са били на работа при тегленето на тиража във вторник." И в Сърбия нищо не стана, но поне за разлика от България директорът подаде оставка "по морални причини" и прокуратурата прояви показна активност с разследване. Което обаче беше безрезултатно, да не си помислите друго.
Та, думата ми беше, че държавният тотализатор с помощта на също така държавната печатница на БНБ, организира абсолютно арогантна измама на милиони българи с тотоджокера. А дали частните фирми организиращи лотарии са честни и почтени? Въпросът е реторичен разбира се.
Хайде сега да разгледаме този въпрос - как ви крадат с лотарийните билети. Купувате си изтриваемо билетче за два, три или пет лева. Ако сте по-глупав, може да дадете и цялата си пенсия или заплата за много такива билетчета. На гърба на билетчето четете, че има примерно - 2 печалби по 200 000 лева, 5 по 100 000, 10 по 50 000, 20 по 10 000 и т.н., та чак до 10 000 по 2 лева. Потривате ръце и си мислите: "Ех, сега да докопам, ако не едната от двете печалби от 200 000, поне една от петте по 100 000 или да съм по-скромен, поне една от десетте от по 50 000". Пък и шансовете се увеличават при по-малките, но многобройни печалби. Проблемът, е че това си го мисли и бай Пешо от Обеля, и баба Гина от Горно Нанадолнище - Силистренско, и дядо Хасан от Черноочене, Кърджалийско, докато яростно изтриват с монетки от по 20 стотинки предпазния пласт на късметлийските числа на билетчето. Накрая виждат нещо такова.
"Ех, за малко да спечеля", си мислят, и бай Пешо, и баба Гина, и дядо Хасан, когато виждат, че имат 32, а долу излизат 33 и 34, имат 41 и 43 а долу излиза 42. "Толкова бях близко, на следващото билетче определено ще улуча..." Бъркат хорицата в изтърканото тъничко портмоне и купуват още пет билетчета за десет лева. Изтриват яростно следващите четири и хоп - на петото печелят два лева. "Ето, късмета ми се усмихна" и търчат обратно в магазина да го обменят печелившето с двата лева, за още едно от два лева. Изтъркват го и този път - нищо. "Ех, тоя път не ми се усмихна щастието, но на другата пенсия (заплата) определено ще стана богат...."
А всъщност, тези отрудени хорица не знаят най-голямата тайна. Билетчетата се печатат наистина честно и почтено, не като числата на тотоджокера - там са го ударили съвсем през просото, както видяхме по-горе. И действително са напечатани 2 печалби по 200 000 лева, 5 по 100 000, 10 по 50 000, 20 по 10 000 и т.н., та чак до 10 000 по 2 лева. Но разковничето е тук - билетчетата с големите печалби са прибрани в сейфа в кабинета на шефа. В търговската мрежа са пуснати само билетчетата с дребните печалби от по 2 лева, 5 лева, 10 и 20 лева. Тук - таме и някоя от 100, 1000  и 10 000 лева, колкото за стръв. Тези от 50 000, 100 000 и 200 000 стоят за резерв. Първо шефа се ослушва какво говорят хората за лотарията му. Ако купуват на поразия, той си държи големите печалби в сейфа и чат-пат дава едното билетче със 100 000 на снахата да си купи дрешки и бижута, едно от 200 000 на дъщерята за нов джип и обявява тържествено в медиите: "Късметлия от село Тръстиково" с билетче от два лева спечели 200 000 лева. Няма име разбира се, както и при тотото. Дъщерята си кара новия джип и се хили на простотията на Иван, Хасан и Драган. Когато обаче хората започнат да шушукат, че не виждат някой да печели големите пари дълго време, шефът изважда едно билетче от 50 000 и го хвърля в търговската мрежа във Варна или Петрич примерно. И тогава сервитьорката Мария вземе та го купи, изтрие и току-виж спечелила. Хвали се момичето, черпи наляво и надясно и мълвата тръгва от човек на човек - "Лотарията е честна, имам една приятелка сервитьорка, спечели 50 000 и черпи. После беше с гаджето на море в Гърция." Хукват балъците пак да купуват и трият билетчета... Сега шефа ще хвърли в мрежата още две - три билетчета с по 20 000 лева и няколко с по 10 000, може и да спечелят някои хорица и пак да се похвалят и черпят, ето ново доказателство, че всичко е редовно. А може и никой да не ги купи печелившите билетчета за късмет на шефа. И той да си ги изтегли заедно с непродадените при смяната на емисията. И после пуска новата емисия и водопроводчика Стоян, чичо Гошо хамалина и стрина Калина се втурват да купуват и търкат билетчета отново... Впрочем нищо ново под слънцето - на същия принцип е и държавната лотария.

А на спечелилите - Честито!

Следваща част: "Измамата - електронни казина"



Послепис:
Миналата година направих практически опит. Един месец от едни и същи три магазина в един столичен район в центъра купувах билетчета от по два лева. Дадох общо 54 лева за 27 билета и от тях имах 24 билета с печалби от по два лева тоест си върнах 48 лева. Нелош резултат не мислите ли? Като погледнеш, уникален късмет 88,88% процента "успеваемост" или "улучаемост", както се казва. Или само 6 лева загуба. Дали? Като с печалбите отново вземах билетчета. Аз може и да съм дал само 54 лева, но шефа на лотарията от мен има 102 лева. Експериментът ми беше напълно успешен, потвърди теорията на невероятностите. А колко ли пари още има шефа от пенсийките и заплатките на  бай Хасан, Иван, Драган, баба Пена и стрина Гина? Хайде сега отивайте да си купите още билетчета и да търкате, за да може шефът да си купи най-после оная яхта от 2 и половина милиона евро. Нещо като тази долу.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves