четвъртък, 19 май 2016 г.

Колко са умни умните телефони?

"Умни" телефони
В този материал има "продуктово позициониране", както се казва... Всъщност не, във филмите има такова - например в тези за Джеймс Бонд, където фирмите произвеждащи дадени марки часовници, коли, костюми, яхти, оръжия и други, плащат безумни пари на продуцентите, за да се появят стоките им във филма, като любим аксесоар на агента 007... Устройствата за които пиша по-долу, са си мои, любими и аз съм платил за да ги имам, а не те на мен.... Шегичка, но сега на темата за радиото в "умните телефони" в технологичния век.... 
Това е радио....
Преди години бях в един магазин на "Виваком" където продавачката - едно мило момиче се мъчеше да ми пробута един "Алкател" за един лев. С договор за две години с космическа стойност разбира се. (Да не се обиждат французите, но "Алкател" е символ на технологичен боклук, дори и така наречените им "върхови модели". Попитайте някой, който се е излъгал да купи такова "чудо", ако не ми вярвате.) Та девойчето ми изтъкваше главното му достойнство, че има блутуут връзка. Гледах парчето пластмаса отвсякъде, въртях го замислено в ръката си и се чудех за какво му е на такова устройство блутуут? Това беше телефон тип "сапунерка" само с червена и зелена слушалка и цифрова клавиатура (говорим за 2005 година), СМС-и и нищо друго, нито памет, нито слот за карта, та да прехвърляш файлове, изобщо никакви функции. А, имаше радио и това е завръзката. В джоба си имах Нокия 9500 комуникатор, ако сте забравили какво беше това навремето, ето го на снимката този технологичен динозавър. 
Nokia 9500 Communicator
Тогава струваше 1600 лева. "Комуникатора" ми имаше и блутуут слушалки и уай-фай и каквото се сетиш още. Е, нямаше радиоприемник и това беше проблемът да се интересувам от друг телефон с радио, но не и "Алкател". Идиотите от "Нокия" точно в този скъп модел се стискаха да сложат приемник, да не вземе да им се смали печалбата. А те бяха  първите в света вградили радио в телефон и много от по-посредствените им и евтини модели си имаха радиоприемник, но не и 9500 комуникатора, за който пък ти вземаха безумни по онова време пари. В следващия комуникатор Е90 се поправиха - вече имаше радио, но аз пък ги бях зарязал като фирма. Не ми бяха вече любимата марка. 
Nokia E 90 Communicator
(Още ми е жал за тази хубава бивша фирма Нокия, но високомерието им ги скапа тези симпатични финландци. "Комуникаторът" имаше нещо което съвременните телефони го нямат - факс с отделен факс номер и отделни номера за гласови обаждания и за данни. И от трите номера можеше да се обаждаш, не ти трябваше втори СИМ. Но за това друг път.)  Та да се върна на симпатичната "вивакомка". Зададох й садистично въпроса за какво му е на "Алкатела" блутуут, като няма никакви програми, функции, дори и МР3 плейър липсва? Тя се смути и изчерви, явно обучението й беше стигнало дотук. Дойде колегата и деликатно й подсказа, като ученик даваш на момичето на задния чин да преписва, "заради радиото, да може да се свържат слушалките безжично и да го слушате". (Запомнете тази фраза) Тя грейна в усмивка и ми предложи към телефона и блутуут слушалка. Благодарих й колкото може по-сърдечно и си тръгнах, като мислено му се хилех на акъла на подсказвача. 
Днес обаче, този десетгодишен епизод ми изникна в съзнанието и се сетих какъв идиот съм бил тогава, да не пробвам "Алкатела" с радиото и блутуут слушалките му. Не, че щях да го купя. Не знам дали сте пробвали радиото на телефона или таблета си да работи с блутуут слушалки? Ами опитайте! При мен не става, ето защо. Идвайки на работа се опитах да пусна радиото на слушалките си. Китайски ТМ-001, но железни. 
Слушалки ТМ 001
С блутуут връзка с всякакви устройства работеща безотказно. Отделно с вградено FM радио, музикален MP3 плейър със слот за микро SD или TF карта с музика и разбира се с аудиожак за да ги включиш с кабел към старинни устройства, ако се наложи. Обаче греда, не бях ги заредил (стандартен микро USB жак) и операцията пропадна. Е, сега е 21 век, радиопарати да искаш :-) 
Nokia 301 Dual SIM

Извадих служебния телефон - евтина слушалка Nokia 301 за стотина лева, но си има радио, включих жичните й слушалки и готово! И тогава ми дойде "гениалната идея" да пусна радиото с блутуут връзка. В офиса, докато слушалките ТМ 001 се зареждаха, включих безжичните колонки - китайски фалшификат на доктор Дре бийтбокса
D-r Dre beetbox - китайска имитация

Впрочем и те си имат радио, МР3 плейър с карта, аудиожак за кабел, даже голям USB вход за флашка с музика и разбира се блутуут. Дадох ги на блутуут връзката и извадих с ехидна усмивка евтината "Нокия". Включих я и нея на блутуут връзка и изчаках да се свържат, за да й гледам сеира. Опитах да пусна радиото, но то разбира се любезно ми поиска да включа жичните слушалки, които му служат като антена и като го направих, прекъсна блутут връзката разбира се и даде сигнала в тях. Даже не ми предложи да мина на външния говорител на телефона, просто нямаше такава възможност в менюто за управление. Е, това е сега "Нокия"-та, "как преминава световната слава". Извадих тържествено любимия си "умник" Huawei Ascend G7 (похвално слово за него тук в спор с един гейфонист) и го дадох на блутуут връзка с колонките. Сега щях да покажа на Nokia-та защо китайците изгряха на изток като технологична нация.
Huawei Ascend G 7
Пуснах му радиото и "умникът" ме разочарова за пръв път. И той си поиска жичните слушалки за антена!!! Свързах ги и все пак опитах да пусна радиото на високоговорител, като се надявах, че умникът, ще разбере под "високоговорител" външните колонки, с които вече беше свързан с блутуут. Уви, той си включи собствения високоговорител. Е, поне това направи, "Нокията" не можа и толкова. Да, "умни телефони", какво да ги правиш. И тогава се сетих за таблета. Нищо особено - един американски Vonino Sirius QS правен в Китай естествено. И той си има радиоприемник разбира се. 
Vonino Sirius QS
Свързах го с блутуут колонките и пуснах радиото. Естествено и този "умник" си поиска жичните слушалки за антена. Сложих му ги и все пак потърсих в настройките външен говорител. Имаше и като го включих....... пусна собствения си. Забрави, че е в блутуут връзка с колонки.... Пореден провал на умниците. Вързах "Хуавея" с колонките безжично и му включих интернет радиото. Е, разбира се станцията, която исках я нямаше в приложението съдържащо "всички български онлайн радиа". Не го пиша, като име, да не му направя лоша реклама, българско е и иначе много хубаво, но не можеш да добавяш радиостанции. Тогава вече се ядосах, махнах телефона и включих във фирмената уай-фай мрежа таблета, вързах го с блутуут колонките и отворих с браузъра "Опера" сайта на радиостанцията. Опитах да пусна радиото на живо, но разбира се идиотите от Adobe отдавна не предлагат флаш плейър за Андроид. (Още една фирма по пътя на "Нокия") E, в таблета имаше старата му версия, но пък тя не е вградена в браузърите и първо трябва да я стартираш и после да включиш браузър. Направих и това упражнение и за моя изненада андроида ме попита откъде да пусне музиката, като ми предложи цели четири програми, поддържащи онлайн радио, за две от които не подозирах. Хайде браузърите и вградените програми за музика и видео, да разбира се, ама не очаквах и фотогалерията и ES File Explorera. Затова го и препоръчвам. Е, след два часа операция "радиоприемник" в умен телефон приключи с успех, дали?!!. При вградени пет радиоприемника в два телефона, таблет, слушалки и колонки, да се наложи да го слушаш през интернет с архаични флаш плейъри си беше голямо забавление. "Умни телефони", какво да ги правиш.... А какви радиоапарати имаше навремето...
Това е радиопарат, ако не знаете...
Пиша го това, защото сега още се чудя, дали онзи безумен "Алкател" с който започнах в началото, щеше да ми поиска жичните слушалки за антена, при включена блутуут слушалка, която момичето вежливо ми предлагаше....
Или да перифразирам вица за Чапай и Петка за духовата музика: "За какво му беше на "Алкатела" блутуут"? Съжалявам, че тогава не проверих, можеше и да го купя....


Послепис
На следващия ден поумнях още малко. Вързах таблета с аналоговия кабел от жака за слушалките с колонките през AUX входа. Така си имаше антена и подаваше жичен сигнал към тях. За моя изненада като включих радиото и му зададох бутон "говорител", заработиха и колонките и високоговорителите на таблета едновременно. На това му се викаше навремето квадрафония... Изобщо в технологичния 21 век кабелите си имат своето място. Поне докато програмистите не поумнеят и не започнат да мислят като обикновени хора, което обаче по определение е невъзможно.
Няма коментари:

Публикуване на коментар