Важни писания

понеделник, 30 май 2016 г.

Началото на края на лаптопите и настолните компютри

HP Elite x3
Една новина мина незабелязано за широката публика. А всъщност тя ознаменува края на ерата на настолните компютри и лаптопите, а май ще отнесе и таблетите. Е, явно Microsoft отвърна на удара. Като че ли, досега се давеха в океана на на андроид устройствата и не можеха, нито с телефоните си, нито с операционната си система да вземат дял над 3-4%, а той и все намалява. Обаче HP Elite x3 ще ги върне много здраво в надпреварата. А ми се струва, че ще извади от играта и останалите играчи. Windows 10 е отявлено шпионска и антипотребителска система (за мръсните тоталитарни функции на компютърната техника писах тук по повод електронното гласуване), но с функцията Continium удари балтията на андроида и айфона едновременно. Поне докато те не измислят нещо подобно. Вижте във видеото за какво става въпрос.

И така имате телефон - компютър в джоба си - с огромен екран, с главозамайващ хардуер, (вижте тук спецификациите) и е противопрахов, противоударен и водоустойчив. Но не това е важното, такива "умници" с лопата да ги ринеш. Важното е, че това е настолният ви компютър, таблет, и лаптоп едновременно, освен че е и телефон. Идвайки на работа с него се развличаш по пътя. В офиса го включваш в докинг станцията прехвърляща сигналите към клавиатура, мишка и монитор и връзка с интернет по кабел. Получаваш пълноценен компютър на който да вършиш сериозна работа.
Докинг станцията в офиса - телефонът е компютър
Да, наистина ще ти трябва монитор, мишка и клавиатура, но спестяваш компютъра - първо като пари, второ като неудобство на него да имаш програми или файлове, които ги нямаш в къщи на домашния компютър или на телефона, лаптопа или таблета. Край на проблема: "Ех, как си забравих точно тази ексцел таблица на компютъра в офиса, мислех, че съм я прехвърлил на телефона и щях да поработя в къщи, но сега ще чакам до понеделник." Спестяваш пари, плащаш за операционна система и програми само един път и само за едно устройство. Параноиците ще оценят и това да са постоянно с компютъра в джоба си и само те да работят с него в офиса, у дома или на вилата, а не колегите или роднините им. А може и да си сложите монитори, клавиатури и мишки и там и да работите с джобния си телефон-компютър. После си го приберате в джоба заедно с малката докинг станция, за да не вижда жена ви какво точно имате на него, нито пък децата ви да го докопат и повредят с игри. Тоест ключовите думи тук са сигурност и поверителност на личната информация. На това може да се възрази, че ако го загубите или ви го откраднат, всичко отива по дяволите и това донякъде е вярно. Той има разбира се шифроване на информацията, заключване с пръстов отпечатък и ирисово разпознаване, но загубата му ще ви лиши от всичко, ако нямате архивно копие на външен диск или облак в мрежата. Така, че тук внимателно. От друга страна на евентуалното възражение за малкия му екран и удобството на таблетите / лаптопите от "Хюлет Пакард" са подготвили блестящ отговор. Предлагат допълнителен екран с клавиатура със слаб и орязан хардуер, превръщащ се при безжична връзка с телефона в пълноценно устройство. Махнеш ли обаче телефона, фалшивият лаптоп е безполезен. И да го загубиш, или да ти го откраднат, без телефона е една празна черупка. И пак ключовата дума е сигурност, докато си работите на този лъжлив лаптоп, телефонът ви може да е в джоба на сакото. 
Така наречения Extender на телефона - превръщащ го в лаптоп
Аз лично бих искал клавиатурата да може да се откачва, така, че да става и на таблет, но фирмата явно не мисли така. Ако това писание ви звучи като панегирик за "Хюлет Пакард" и устройството им, не е така. Преди тях имаше подобни опити, например тройният телефон - таблет - лаптоп на Asus. Но той нямаше този успех, заради слабите възможности на операционната система - стара версия на андроид.
Asus Padphone
Сега при Windows 10 е съвсем друго положението. Microsoft май направиха нова версия на "Империята отвръща на удара" с помощта на съюзника си "Хюлет Пакард". Какво пречи и самият Редмъндски гигант да пусне подобни свои телефони с такива аксесоари? Изтеклите изображения на телефона Microsoft Surface и странната му клавиатура предвещават интересен развой.
Телефон Microsoft Surface

Нетипична клавиатура
Да не забравяме, че китайските производители още не са си казали тежката дума. Предполагам, че ще се втурнат да правят докинг станции и екранно-клавиатурни "обвивки" за тези модели, а скоро ще пуснат и свои подобни телефони с Windows 10. И тогава наистина хората ще се запитат, защо да плащат четири пъти за телефон, таблет, лаптоп и настолен компютър, като могат да минат с едно устройство в джоба и безброй аксесоари към него? И тогава сбогом лаптопи, настолни чудовища и таблети!




Интересно, как ли спи ръководството на Google в момента, дали сънуват кошмари за бъдещето на Андроид или замислят контраход - да го превърнат в пълноценна операционна система, най-после? 

Защото имаха такива обещания още през 2011 година. В епичната им война с "Епъл" и гейфоните им, казаха, че андроидът ще работи и на настолни компютри, но нещо не ги виждаме да си изпълняват заканите. Иначе, краят на изгризаната ябълка е близо. Скоро ще фалират и ще останат само в историята с два несполучливи опита за летене. Грандоманията, алчността и арогантността на "Apple" ще им изяде главата и на тях. Примерът на Nokia е показателен - видяхме какво стана с финландците, които навремето държаха 44% от световния пазар на телефони.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves