Важни писания

вторник, 16 февруари 2016 г.

Нов опит за лобистки закон за кражба на ДДС

Да се чуди човек на изобретателността на обирджийските вериги хранителни магазини. Не стига, че ни продават скъпо и прескъпо отровни храни тъпкани с хормони, консерванти, ГМО и всякакви боклуци, не стига, че не плащат данъци в България и "все са на загуба", не стига, че не публикуват никакви финансови отчети, не стига, че притискат българските производители с ниски цени и ги разоряват, а убиха и малките квартални магазинчета, ами сега решили да източват и ДДС. Вижте безсрамният им лобизъм: "В момента тече програма за подпомагане на бедните българи, като е предвидено да бъдат нахранени 260 хил. души. Българите, които живеят под прага на бедността, са 1.5 млн. души. В България за изминалата година е изхвърлена над 670 хил. тона храна годна за употреба, сочи европейско проучване. Това количество може да нахрани нуждаещите се у нас за повече от година. За 2015 БХБ е успяла да спаси по-малко от 1% от тази храна и да помогне на около 20 хил. души. Само в рамките на 1 година спасеното количество храна може да нарасне два пъти, убедена е Миланова. "Трябва да се въведе механизъм, който насърчава бизнеса да предпочете даряването. За това имаме две предложения, които вече са депозирани в министерството на финансите. Едното касае две количествени ограничения - първото е за оставащия срок на годност, като нашето предложение е да не се плаща ДДС за храни с кратък срок на годност. Ако е ясно, че ще остане храна и срокът ѝ е по-кратък от един месец и бъде предпочетено даряване, то да не се предизвиква разход. Второто нещо, което предлагаме, е да се наблюдава какъв процент от общия годишен оборот на дарител представляват даренията. Ако те не надхвърлят половин процент от оборота да няма ДДС", сподели Миланова. Парадокс е бракуването на храна. Когато тя преминава през този вид счетоводна операция, храната престоява нарочно, а това не носи нищо за държавата, която си остава само с мерака за ДДС, смята Миланова." Законът им пречел да даряват храна с изтичаща годност на Българската Хранителна Банка. Защото плащали ДДС върху дарението. И по евтино им излизало да я дават на екарисажа да я изгаря, срещу 4-5% от стойността вместо да платят 20% ДДС на държавата за дареното. Или направо да я изхвърлят.
Е, няма такава безпардонна наглост! Не можели да даряват, законът им пречел! Пречи им алчността и лакомията. Ако прокарат такъв лобистки текст, ще стане наистина източване на милиони ДДС. Не могат да подарят храна веригите ли? Това са просто глупости! Не искат да подаряват, искат да има гладни нарочно. Ако искаха да подарят храната на бедните, просто могат да я обезценят на 10 стотинки и ще дължат 2 стотинки ДДС. Едва ли ще ги заболи. А и най-бедният пенсионер ще намери 12 стотинки за килограм месо с изтичащ срок на годност, така че ще си плати 2-те стотинки ДДС. А, ако искат съвсем да станат благотворителни, могат да направят и цена от 1 стотинка. И тогава ДДС-то ще е 0.2 стотинки. При цена от 1 стотинка, всеки благодарен пенсионер с радост ще им остави 2 стотинки. Даже ще са на печалба, защото няма да плащат за изхвърляне или изгаряне на храната в екарисажите. А и всичко ще си се отчита с касовия апарат, включително със скенера на баркода и ще е под контрол, А нали помним, че касовите апарати са свързани с НАП онлайн? Така, че няма да има нарушения, а и може да има контрол на място. Просто пускат една каса за пенсионери с обезценени на 1, 3, 5 стотинки стоки и хората минават оттам и плащат с удоволствие. Не трябват никакви промени в закона, нито "хранителни банки" - едни абсолютно съмнителни организации, участващи в ДДС измами.  Често създадени от самите хранителни вериги. И като започне едно "подаряване" на хиляди тонове "храни с изтичащ срок на годност", а хранителните банки, като започнат да "хранят" едни милиони гладни хора! А държавата ще се чуди къде изчезва ДДС-то.
Ако депутатите ни са умни ще отхвърлят този лобистки текст в закона, а е време и КЗК и НАП да си свършат работата и да влязат на истински проверки в тези вериги на отровителството, алчността и разорението....Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves