Важни писания

сряда, 9 ноември 2022 г.

Безумни теории от фейсбук - първа част

Поне от три години във фейсбук се разпространява една безумна теория за личните ни карти, че изписването на имената ни с главни букви ни прави роби. За "доказателство" авторите твърдят, че в древния Рим, само имената на робите били изписвани с главни букви, а на господарите с малки.

Това е чистейша глупост и пълна лъжа.  И в древния, и в зрелия, и в късния Рим, се пише САМО и ЕДИНСТВЕНО с главни букви, защото други изобщо няма.

Имената и на роби и господари естествено се изписват еднакво - с главни букви.  Ето един пример, как се изписват имената на господар, негов роб и друг, освободен от господаря си роб в Рим.

M · TVLLIVS · M · F · M · N · COR · CICERO (съкратено с инициали), а пълното име се изписва така:  MARCUS TULLIUS MARCI FILIUS MARCI NEPOS CORNELIA TRIBU CICERO - така се изписва името на оратора Марк Тулий Цицерон - син на Марк, внук на Корнелий, от рода Цицеро. Няма никакви малки букви за това, че е господар. Ето и как се изписва името на неговия роб - Тиро: TIRO · M · Tulli · S (съкратено с инициали), от пълното име: TIRO M(ARCI) TUIII S(ERVUS), което означава: TIRO, роб на MARCUS TULLIUS CICERO Така се изписва робът на Цицерон. Буквата S(ervus) означава, че е роб. И господарят и робът са изписани с главни букви.

А ето как се изписва името на бившия роб Феликс, който е бил освободен от господаря си MARCUS. AEMILIUS: FELIX, име като е бил роб. M. AEMILIUS M.L. FELIX – Това е името на роба след освобождението му, съкратено от MARKUS AEMILIUS MARCI lIBERTUS FELIX - в превод – МАРК ЕМИЛИУС ФЕЛИКС – освобожденец на Марк.  Името на роба включва първо името на господаря му, преди неговото собствено име. Подсказката - M.L, (MARCI lIBERTUS) издава, че е бивш роб, освободен от господаря си Марк. Така се разграничават свободнородените от освободените роби.

Малките букви са изобретени едва в VIII век след Христа по времето на император Карл Велики и се налагат много трудно, в продължение на цели четиристотин години. Окончателно се възприемат едва в XII век. Същото е и с малките букви в гръцкия език, за пръв път се появяват в 835 г. след Христа. По това време няма вече, нито роби, нито Западна Римска империя. Защото Западната Римска империя загива в 476 г. след Христа.

Даваме едно представяне на появата на латинската азбука от предшествениците й  създадени в земите около Средиземно море, която доказва и обяснява всичко.

Можете и да я свалите.

Ето и едно добро българско изследване на азбуките и шрифтовете от Васил Йончев, написано в далечната 1961 г.

Това е историческата истина, а с подобни глупости за малките и главните букви и други дебилни "теории", се върши много лоша услуга на истинската съпротива срещу ПЛАНдемията, голямото зануляване и новия световен ред. Всъщност това е саботаж и провокация, пусната точно от глобалистите, които после се превиват от смях зад кулисите, наслаждавайки се на глупостта човешка. Не е нужно да си историк, за да разбереш истината, само с няколко щраквания в интернет.

И ако отново попаднете на тази идиотска "теория" за малките и главните букви в социалните мрежи, дайте препратка към тази страница.

А, че в личните ни карти има кодирани разни неща е вярно. Но за това, във втората част.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves