Важни писания

събота, 21 юни 2008 г.

"Екипът на Капитал" злонамерен ли е или просто некомпетентен?

Беше време когато казвах, че "Капитал" е любимият ми вестник. Вече ме е срам да кажа такова нещо. Преди го очаквах с нетърпение, отивах в ранни зори да си го купя за да не свърши и го четях с интелектуална и естетическа наслада. "О, минало незабравимо". Сега съм спокоен. В събота не бързам за РЕП-а. И в понеделник и във вторник и в сряда да отида, ще го намеря сред залежалите вестници. Но все по рядко го купувам. Ако случайно има нещо интересно в него го чета в Интернет в събота и неделя. Без особен интерес. Само с едно садистично удоволствие да се смея на поредната некомпетентност и безхаберие на някой "автор" във вестника. Дали хората, които го списваха навремето напуснаха или им се промениха приоритетите? Не знам, „екипът на Капитал” да си отговори, ако искат. Смятате, че съм краен ли? Е, тогава четете по надолу.

Вестник "Капитал" - бр. 25 от 20 юни 2008 г. Статията е с претенциозното заглавие "Зона извън закона" с подзаглавие: "Наредбата за синята зона беше променена, след като се оказа нищожна". Подписана е от "екип на "Капитал"".

Още в подзаглавието намираме първата глупост. Както става ясно и в самия текст на статията, наредбата не може да се променя, ако е обявена за нищожна от съда. А кметът Борисов който е издал заповед за ново създаване на синята зона НЕ ПРОМЕНЯ наредбата. Просто няма такова право, да променя наредби приети от Общинския съвет. Още по-малко със заповеди. Най-малко пък, когато са обявени за нищожни от съда. Защото така е по закон - кметът издава заповеди, Общинският съвет приема наредби, а само съдът може да ги отменя. Виж, кметът може да върне новоприета наредба на Общинския съвет за ново преразглеждане или да я обжалва в административния съд, но това е друг въпрос. (Подсказка за „екипът на "Капитал”". Когато пак решите да се изказвате по общински теми, които явно не разбирате, прочетете Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Има го в Интернет. За да не преразказвам целия закон и да спестя напразните интелектуални усилия на „екипа на "Капитал” да го разбере, ще Ви подскажа правилното подзаглавие „Правилата за синята зона бяха променени със заповед на Кмета Борисов, след обявяването на частта от Наредбата на Общинския съвет за създаването й за нищожна от ВАС”. Така вече е вярно, но ви ставам консултант и ще трябва да искам хонорар. А вашето подзаглавие: "Наредбата за синята зона беше променена, след като се оказа нищожна" е глупост на втора степен. Защото по-горе показахме, че това твърдение е глупост от правна гледна точка, (това е първата степен), а тъй като не може да се променя нещо, което го няма (обърнете внимание на думата „нищожна”) това е и глупост от гледна точка на логиката. Ето Ви и глупост на квадрат. А след малко ще е на куб. Защото всъщност Наредбата не е обявена за нищожна, но за това после. Така, че изберете: или наредбата е обявена за нищожна или е променена, но не и двете заедно в едно изречение. А още по-смешно, че на съседна страница е поместено интервю с адвоката Юлиан Пекунов бутнал наредбата в съда и човекът си казва: "...съдът обяви наредбата в частта й за синята зона за нищожна." Да, но "екипът на Капитал", явно не чете какво пишат колегите на съседното бюро. Но за сметка на това смело продължават: "Нещата на Бойко Борисов вървят от добре към все по-добре. Толкова, че кметската власт вече му е тясна.

Зает на национално и европейско ниво, лидерът на ГЕРБ трудно намира време за общински дребнотемия. Като например, че Върховният административен съд (ВАС) обяви синята зона в центъра на столицата за нищожна - събитие с нулево значение за кмета или за някой друг, отговорен за функционирането й. Тя просто продължи да функционира извън закона в продължение на цяла седмица. " След такова помпозно встъпление пълно със сарказъм към настоящия кмет, човек се чуди какво ли толкова е сгафил Бат, Бойко? Ами ето какво:

„Столичният общински съвет (СОС) приема наредба през май 2005 г., с която определя синя зона в центъра на града. Паркирането в нея струва по левче на час, а на колите на нарушителите се налагат глоби.”

Ето Ви вече глупост на куб. Когато СОС е приемал тази наредба на 19 май 2005 г. тогавашният кмет се е казвал Стефан Софиянски, а Бойко Борисов, даже е нямал идея, че от главен секретар на МВР ще става кмет. Защото и двамата тогава са в служебна отпуска за парламентарните избори проведени на 25 юни 2005 г. Нито Софиянски е сигурен, че ще го изберат за депутат, та ще трябва да освободи кметския стол, нито бат, Бойко знае, че ще се кандидатира за кмет и ще го изберат на частичните кметски избори на 29 октомври 2005 г. (по-точно на балотажа след тях). В интерес на истината, тогава Минко Герджиков замества Софиянски като временен кмет, докато титуляра се бори за народното доверие. Тоест, Герджиков е виновен, че не е спрял противозаконната наредба на СОС, като я върне в Общинския съвет или я обжалва в съда. Проспал е случката и тогавашният областен управител - депесарят Росен Владимиров, който също има право да я спре и обжалва в съда при противоречие със законите. Опитът да се припише гафът на сегашния кмет на София е просто нагъл. Борисов тогава е водел люта предизборна битка в два района и беше избран и от двата за депутат, та стана прецедент в историята на парламентарните избори у нас.

Да не пропускаме и фразата Паркирането в нея струва по левче на час,...”, защото „екипът на Капитал в края на статията си противоречи:Според едно от приложенията на наредбата на Столичния общински съвет таксата за час престой е 80 стотинки.” Но да го минем за дребно недоглеждане, къде ли е блял редакторът....

Сета вече на темата: „Миналия понеделник (на 9 юни) наредбата на СОС беше обявена за нищожна от втората и последна инстанция - ВАС. Според решението на съда платените места за паркиране никога не са съществували законно, таксите и глобите са събирани неправомерно, съответно могат да бъдат върнати на всеки, който си даде труда да съди фирма "Паркинги и гаражи".”

Отваряме сайта на Столичния Общински Съвет. (подсказвам на „екипа на "Капитал”", че има Google за целта) И там виждаме, че „Наредбата за организация на движението на територията на Столична община” нито е отменяна, нито е обявявана за нищожна, а е допълнена и изменена с Решение № 301 по Протокол № 14 от 12.06.2008. Да, наистина на 9 юни ВАС е обявил за нищожна частта от наредбата третираща „синята зона”, но не и наредбата като цяло, както пише „екипът на "Капитал"”. Да ви подскажа, между обявяване на цяла наредба за нищожна и обявяване на част от наредба за нищожна има малка разлика. Малка за вас, толкова малка, че е пренебрежима и това говори, че „екипът на "Капитал"” явно „...трудно намира време за общински дребнотемия” в каквото иначе упреква лидерът на ГЕРБ. Защото ако цялата наредба беше обявена за нищожна от съда, това наистина щеше да е крупен скандал, тъй като в нея са уредени всички правила за организацията на движението, спирането, престоят, паркирането на обществения и частния транспорт в столицата.

Да продължим с откритията на „екип на "Капитал"”. След като „синята зона” „...просто продължи да функционира извън закона в продължение на цяла седмица.” (след решението на съда) кметът взел мерки: „...Бойко Борисов побърза да разреши проблема, усвоявайки новооткритите си правомощия. На 16 юни кметът издаде заповед, с която определи пределите на синята зона и така вече легитимира съществуването й. Той обаче не намери за уместно нито да се извини на софиянци за беззаконието по улиците на града, още по-малко да предложи механизъм за компенсиране на пострадалите.”

А сега за скараните с календара от „екипа на "Капитал"” да разясним. 9 юни, когато съдът обявява частта от наредбата за „синята зона” за нищожна е понеделник. Явно на 10 и 11 –ти юни – вторник и сряда експресно са се събрали комисиите на Общинския съвет да вземат решение по въпроса и поправят наредбата. На 12-ти юни – четвъртък Общинският съвет приема новите допълнени и изменени текстове съобразявайки се с решението на съда. 13 юни е петък, в който последен работен ден кметът е получил решението на Общинския съвет явно експресно, защото срокът по ЗМСМА е 7 дневен. 14 и 15 юни са неработни и в първия следващ работен ден 16 юни кметът издава заповед за „синята зона”. Непредубеден наблюдател с помощта на обикновено календарче ще види, че „бюрокрацията” е действала максимално бързо да оправи кашата забъркана от предишния Общински съвет.

И накрая за цената. Наистина в наредбата в приложение № 9 – образец на талон за престой в „синята зона” е останало 0.80 ст. Но това е само образец на талона и с него не се определя цената. Тя е определена в заповедта на кмета издадена съгласно чл. 45, ал. /1/ от променената вече наредба.

Тоест гафът направен от предишния общински съвет и временно изпълняващия длъжността кмет Герджиков, проспан от депесарския областен управител Росен Владимиров е поправен бързо, точно и законосъобразно от сегашния кмет и общински съвет.

А „екипът на "Капитал"” създал безхаберното творение „Зона извън закона” е или злонамерен към сегашния кмет или просто некомпетентен.

А, май намерих кои са "екипът на "Капитал". В съседна статия пише:

"По темата работиха:
Калина Горанова,
Люба Йорданова,
Велина Господинова,
Веселин Димитров,
Иван Михалев"

2 коментара:

  1. Хора, вие май не си давате сметка, що за хора за юристконсултите на общината???
    Само за пример - юристконсулта на ДАГ (Дирекция за архитектура и градоустройство) е мутресата Радост, по-известна с предаването си "Огледала" по БТВ. Същата, чиято асистентка роди дете на Карамански.
    "Законосъобразността" на всички грозни мутробарокови сгради и свръхизобилието на билборди и реклами в София е разрешено от тази жена.
    И това само за да може Диков и другите архитекти от ДАГ да гледат кръстосани дълги крака и изрязани деколтета на заседанията ...

    ОтговорИзтриване
  2. Едно уточнение за всички завиждащи: Радост Драганова е началник сектор "Административно обслужване" на Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична голяма община !
    Който не вярва да я потърси на адрес Сердика 5 или на тел. 988 3502
    Може да не е първа красавица, но прави най-добрите свирки в целия Варшавски договор !!!

    ОтговорИзтриване

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves