Важни писания

вторник, 30 март 2021 г.

"Акция в Билла днес"

На 28 март 2021 г., в неделя, Национален Сбор за Съпротива "Свети Георги Победоносец" организира масово пазаруване без маски в магазин "Билла" на улица "Опълченска" в София. Как протече операцията, вижте във видеото.

Резултат - два часа разправии със заместник-управителя, касиерките, охраната от СОТ 161 и дошлите 5 полицаи от 3-то Районно Управление на СДВР. Съставиха ни 6 акта за нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването, които в момента обжалваме и ще ги отменим. (Ако и вие имате актове или наказателни постановления вижте тук как да ги съборите още в полицията или в съда.)

Но все пак си купихме това-онова от магазина. Някои даже получиха и касови бележки, въпреки нареждането на управителя към касиерките да не ни обслужват. Аз лично бях ощетен, платих 2.50 лева за един хляб и един портокал. Касиерката ми взе парите, не ми върна ресто и не ми издаде касова бележка.  И други наши 4 съратника, не получиха касови бележки, макар че платиха. 

Няколко души излъчваха събитието на живо във фейсбук. Един от клиповете събра 100 000 гледания, 2500 коментара и над 3000 споделяния досега...

Все пак важното е, че успяхме да пазаруваме без маски. Сега в София, скоро и в останалите градове! 

Ето как обжалвахме актовете за административно нарушение в СДВР:

До 
Началника  на …….. РУ на МВР
Град ……………….


ВЪЗРАЖЕНИЕ 
Срещу акт за установяване на административно нарушение 
от
Име……………………………………………………………. с ЕГН ………………………..
Адрес ……………………………………………………………………………………………..
Телефон ……………………………… електронна поща …………………………..


Уважаеми Господин Началник,
В законоустановения срок възразявам срещу съставения ми акт за административно нарушение № ………… от дата………………….. 2021 г. от Вашия служител ……………………………………………… при …….. РУ на МВР по член 209а от Закона за здравето за неизпълнение на ……………….…………….. от Заповед № ………./………………. г. на Министъра на здравеопазването.
Съставеният ми акт е неправилен, незаконен и противоконституционен. Мотивите ми за това са следните:
1. Съгласно чл. 3 ал. 1 от ЗАНН за всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му, а заповедите на министъра не са нормативни актове съгласно Закона за здравето, който ги прогласява за общи административни актове в чл. 63 ал. 11.
2. Съгласно чл. 63 ал. 9 от Закона за здравето, маските трябва да се осигуряват от държавата и общината, а такива не са ми предоставени никога и никъде, включително в ………………………….., където ми беше съставен актът.
3. Съгласно чл. 29 ал. 2 от Конституцията никой няма право да ми налага насила медицински мерки и експерименти без мое доброволно писмено съгласие, а такова не съм давал и няма да дам, нито за носене на маски, нито за извършване на ПСР или антигенни тестове, нито за ваксинации.  
4. Според чл. 30 ал. 1 от Конституцията имам право на лична свобода и неприкосновеност която горецитираната заповед на МЗ грубо нарушава с изискването за носене на маски.
5.  Съгласно чл. 32 ал. 1 от КРБ личният ми живот е неприкосновен. Имам право на защита срещу незаконна намеса в личния си живот и срещу посегателство върху моята чест и достойнство, а изискването за носене на маска представлява за мен грубо унижение, насилие и въвеждане на робски модел на поведение. Напомням, че робите в САЩ са били принуждавани да носят маски преди 1865 г. 
6. Конституцията е върховен закон и съгласно нейния чл. 5 ал. 1 и ал 2, разпоредбите й имат непосредствено действие и никакви закони, други нормативи или поднормативни актове не могат да й противоречат.
7. Маските не защитават от никакви вируси, особено от несъществуващи. Дори да съществуваше коронавирус SARS-COV-2, по официални данни размерите му са между 5 и 20 пъти по-малки от пролуките в маските и той свободно би ги преминавал. Следователно няма медицински причини да бъде налагано носенето им, а целите за това са други, както съм указал по-горе в т. 5.

Въз основа на гореизложеното настоявам да отмените съставеният ми акт за административно нарушение и да прекратите административно-наказателното производство, в противен случай ще потърся правата си по съдебен ред.

Дата …………………. г.
Град ………………….

С уважение:


Образецът можете да изтеглите в  docx формат оттук.
Преработете го, ако ви е съставен, не от полицаи, а от общински чиновници или служители на РЗИ, сменете името на институцията, допишете изискуемите данни от съставения ви акт, адресирайте го до съответната структура, изтрийте излишното от документа, подпишете го и го подайте незабавно в проверилата ви институция, като задължително вземете входящ номер.


А ето сигналът, който аз пуснах до НАП заради отказът на касиерките в "Билла" да ми издадат касова бележка. Може да го копирате и пратите и вие, при подобен случай.

До
ТД – НАП 
София – град

С И Г Н А Л
От .................................... 
Тел. .................................
ел. поща .........................

Относно: Неиздаване на касови бележки в магазин на „Билла“.

Уважаеми Господа,
На 28 март 2021 г. – неделя, с група приятели отидохме да пазаруваме в магазин на веригата „Билла“, намиращ се на кръстовището на улиците „Опълченска“ и „Цар Симеон“ в 12.00 часа. Пазарувахме без маски, съгласно нашите конституционни права. Дойде заместник-управителят на магазина и забрани на касиерките да ни обслужват. Така, някои от нас платиха и получиха касови бележки, но останалите платихме и не получихме касови бележки. 
Лично на мен, не ми беше върнато и ресто, нито издадена касова бележка, въпреки многократните ми настоявания. Първо казах на охранителите от СОТ 161 намиращи се в обекта, но те не направиха нищо да пресекат това закононарушение. След това казах и на пристигналите 5-ма полицаи от 3-то РУ на СДВР. Те също не направиха нищо, само ме посъветваха да пусна жалба в НАП. Имаме 12 свидетели на случилото се и множество видеозаписи.
Не може да се обвързва спазването на нормативни документи уреждащи търговията в страната с нямащи нищо общо здравни изисквания и обвързването на изпълнението на законови задължения в зависимост от изпълнението или неизпълнението на някаква си заповед на здравния министър, която всъщност е и нищожна, но това е предмет на наши заведени дела във ВАС.
Още повече, че на нас ни бяха съставени актове за административно нарушение от полицаите, но въпреки това пак не ни бяха издадени касови бележки. Считам, че това е грубо нарушение на чл. 3 ал. 1 от НАРЕДБА № Н-18 от 13 декември 2006 г.
Настоявам за проверка по случая за нарушението на горецитираната наредба и настоявам за отговор на какво законово основание заместник-управителят и касиерките обвързват издаването на касови бележки с носенето на маски?

30 март 2021 г.
Град София
С уважение: 

Имаме вече входящ номер.

Следва жалба и до Комисията за защита на потребителите.


До

Комисията за Защита на потребителите

София – град

 

С И Г Н А Л

От ...........................................

Тел. ............................., ел. поща .........................

 

Относно: Нарушаване на потребителските права в магазин на „Билла“.

 

Уважаеми Господа,

На 28 март 2021 г. – неделя, с група приятели отидохме да пазаруваме в магазин на веригата „Билла“, намиращ се на кръстовището на улиците „Опълченска“ и „Цар Симеон“ в 12.00 часа. Пазарувахме без маски, съгласно нашите конституционни права. Дойде заместник-управителят на магазина и забрани на касиерките да ни обслужват. Така, някои от нас платиха и получиха касови бележки, но останалите платихме и не получихме касови бележки, а един изобщо не беше обслужен и върна стоката.

Лично на мен, не ми беше върнато и ресто, нито издадена касова бележка, въпреки многократните ми настоявания. Първо казах на охранителите от СОТ 161 намиращи се в обекта, но те не направиха нищо да пресекат това закононарушение. След това казах и на пристигналите 5-ма полицаи от 3-то РУ на СДВР. Те също не направиха нищо, само ме посъветваха да пусна жалба в НАП. (Такава подадох – Вх. Н: М-94-А-236/30.03.2021 г., защото това е грубо нарушение на чл. 3 ал. 1 от НАРЕДБА № Н-18 от 13 декември 2006 г.)  Имаме 12 свидетели на случилото се и множество видеозаписи. На нас ни бяха съставени актове за административно нарушение от полицаите, но въпреки това пак не ни бяха издадени касови бележки нито обслужени.

Като изключим неиздаването на касови бележки за което ще се произнесе ТД – НАП – София, забраната за обслужване на клиенти без маски в магазина представлява изключително грубо нарушение на Закона за защита на потребителите. Аргументите ми за това са следните:

1.    Съгласно чл. 19 (4) т. 2 във връзка с чл. 27. (2) от ЗЗП в цената на предлаганите стоки и услуги в магазина трябва да се включат и цените на всички стоки и услуги, които следва да бъдат заплатени допълнително от потребителя, в случаите когато те задължително трябва да бъдат продадени или извършени от търговеца. Това по никакъв начин не е направено, нито обявено.
2.    Отделно изискването за носене/закупуване на маски налагани едностранно от магазина, противоречи на чл. 63 (9) от Закона за здравето, според който такъв разход се поема от държавния и общинските бюджети. В нарушение на това нито държавата, нито общината предоставя маски на клиентите на магазина, нито самият магазин предоставя безплатно такива. Така се получава и оскъпяване на стоките, защото трябва да се прави допълнително разход за закупуване на маски, а клиентите са наказвани, заради неизпълнението от страна на държавата или общината на техни задължения, тоест за чужда вина.
3.    На трето място, отказът за обслужване на клиента го лишава от достъпът до стоки от първа необходимост, като храна, което е пряко посегателство върху живота и здравето му и уронва неговото достойнство и личната му неприкосновеност.
4.    Съгласно чл. 68 от ЗЗП е забранено използването на търговски практики, които накърняват икономическите интереси или колективните интереси на потребителите.
5.    По-конкретно изискването за допълнително закупуване на маски преди изобщо да бъде закупена каквато и да е стока в магазина е нелоялна търговска практика противоречаща на чл. 68ж т. 6 а), а спирането, отстраняването, недопускането на клиенти без маски от охраната на магазина представлява тормоз, принуда, включително използване на физическа сила или злоупотреба с влияние във връзка и с чл. 68з от ЗЗП.
6.    И не на последно място, заповедта на МЗ изискваща носенето на маски в магазините не е публикувана надлежно в „Държавен вестник“ съгласно изискванията на чл. 5 (5) от Конституция, във връзка с чл. 37 (1) от ЗНА и чл. 75 от АПК, следователно е нищожна и не подлежи на изпълнение.
 

Въз основа на гореизложеното настоявам за проверка по случая и за ваше решение за санкции на виновните и прекратяването на такъв тип нарушения от страна на този магазин.

31 март 2021 г.

Град София

С уважение:

 

Ще има продължение, следете тук бъдещето развитие....

И продължението дойде, на 31 март влязохме без маски и в "Кауфланд" - в Люлин 6 заедно с групата "Крумови закони". Беше мирно и тихо, но касиерките отказаха да ни обслужат. Дойдоха страшно възпитани и любезни полицаи, от 9-то Районно, които ни искаха личните карти. 

Аз казах, че веднага щом си взема хляба и касовата бележка, с огромно удоволствие ще им я предоставя. Полицаят нареди на касиерката да ни обслужи и всички си платихме, върнаха ни ресто и получихме касови бележки.

Все пак беше крачка напред в сравнение със случката в "Билла" на 28-ми март.  

Този път ни подкрепиха  2-3-ма клиенти, макар че не си свалиха маските. Имаше само един нещастник, който се заяде с нас, но се оказа оператор в БНТ, което обяснява всичко. 

Полицаите 40 минути говориха с шефа си дали да ни пишат актове или не, но накрая все пак ни написаха. Сега разбира се ги обжалваме и те  падат както винаги!😁

Жалко, че хабят хартията тези момчета, никакво екологично мислене! Пазете гората уважаеми служители на реда, ценете времето си, да пишеш акт за неносене на маска е като да пълниш с вода каца без дъно. Отлично го знаете, всичките ви актове и наказателни постановления падат в съда за което и ние помагаме! А ето и видеото от нахлуването ни в "Кауфланд". 

Скоро ще се разправим и с "Фантастико", жалко, че тази верига магазини е българска. Но там са най-гадните служители от всички вериги в страната, които най-яростно и злостно държат на изпълнението на нищожната заповед на министъра на здравеувреждането  за носене на маски и други такива простотии. Може би заради това, че собственикът им е наредил така.


Национален Сбор за Съпротива „Свети Георги Победоносец“

https://blogopisezhrabur.blogspot.com/p/blog-page_6.html

https://www.facebook.com/groups/nsssgp/

nss_sveti_georgi_pobedonosets@abv.bg

https://www.facebook.com/NSSSGP




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves