Важни писания

Електронно гласуване

Защо не трябва да има електронно гласуване?  

Ти гласува ли "правилно"?
Напоследък се разгоряха отново споровете между привържениците и противниците на електронното гласуване в двете му разновидности: 
Електронно машинно гласуване в секциите (присъствено) и
Електронно отдалечено гласуване през интернет (дистанционно, неприсъствено). Моето мнение може да се  изпише накратко само в един изречение: 

"Против електронното гласуване"

 Само един пасаж от една от статиите ми: "Аз на първо място поставям некадърността, подкупността и злонамереността на българските институции, на които бихме поверили гласовете си с надеждата да ги отчетат "правилно и честно"..... Мога да дам колкото искате примери, но да се ограничим само с тези институции, които броят гласовете ни, бдят за честността и точността на изборите, които  ни предпазват от купуване на гласове и фалшификации и онези пред които бихме обжалвали нередностите и закононарушенията.  В случая ЦИК, държавната фирма "Информационно обслужване", МВР и ДАНС и разбира се съда.  Против електронното гласуване има купища доводи, факти и доказателства и честното им разглеждане ще убеди и най големият им поддръжник да си промени становището. Тук са събрани само най-фрапиращите примери за проблемите:
Фалшификациите на изборите при гласуване с хартиени бюлетини - 2021 година - указания за предотвратяването им.
Фалшификацията на изборите при машинно гласуване, предложения от БРЦК за предотвратяването им.
Следващата поредица е против всички форми и начини на електронно гласуване:
Та ето и примери: "Фирма "Информационно  обслужване", която е взела 1 700 000 лева за да изчислява изборни резултати, което и една проста "Excel" таблица може да направи, нарочно сбърква софтуера, за да може ЦИК да избира, кой депутат да пусне и кой да спре, с елементарна игра с гласовете, а от друга страна не можа да си защити сайта от елементарна DDoS атака през тези местни избори. На ДАНС-аджиите, които уж защитават националната ни сигурност, включително информационната, също им блокираха сайта сега, но това  е дреболия, по-големият им проблем е некадърността с която изпуснаха корумпираните ченгета изтриващи електронни досиета на пътно-транспортните нарушители. А дали не са изтривани и криминални досиета по политически причини или заради корупция? Но за сметка на това пък, в ДАНС имат отличен софтуер да се бъркат в компютрите и телефоните ни...  Съдиите, при които се обжалват изборните резултати или  фалшификации и всякакви други нередности, нарочно си правят дефектен софтуер, за да манипулират "случайния избор на делата", та да попадат при верния съдия, който да реши случая "правилно", както му каже КОЙ-то трябва отгоре...." Пълен текст в част ІІ - "Институционални проблеми".Ето едно филмче в което професорът - информатик от Мичиганския университет Алекс Халдерман нагледно показва, че в света няма електронна система за гласуване, било тя машинна или през интернет, която да не е могла да бъде хакната и гласовете фалшифицирани, включително прехвалената такава в Естония.

Ако още не сте убедени, ето и едно хумористично филмче, което подиграва американското машинно гласуване в президентските избори през 2000 и 2004 година, когато на два пъти "спечели" Джордж Буш - младши с явни фалшификации.

Може и да е смешно, но всъщност е самата истина, до момента няма електронна система в света, която едновременно да гарантира - тайно гласуване, точно и честно преброяване на гласовете и невъзможност за фалшификации. Дори и прехвалената естонска. Истината е, че с всичките му проблеми, хартиеното гласуване в момента е единственото отговарящо на горните условия.

И е хубаво да го запазим и подобрим, защото електронното гласуване ще сбъдне най-мрачните прогнози на Оруеловата книга "1984" за системата установена от Големия брат. Да си припомним думите на другаря Сталин:

"Не е важно колко и как са гласували, важното е кой брои гласовете."


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves