сряда, 24 април 2013 г.

Вестник "Дневник" се оказа "толерантен" към неграмотността и малоумието

На сайта на БГО "Джемини" е публикувана похвала за екипа на вестник "Дневник" - част от групата на "Капитал" и лично към главния му редактор Васил Атанасов. Авторката някаква си Петя Кирилова - Грейди (или може би Петър Кирилов) пише:
"
Г-н Атанасов,

Пиша ви във връзка с публикувания материал "В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуалисти" във вестник Дневник от 17.06.2008.

Благодаря Ви, че отразявате събитията около легализирането на гей браковете в Калифорния. Съдебното решение е от историческа важност и ще промени живота на гей хората не само в Калифорния, но и по цял свят.

Въпреки това бих искала да изразя възмущението си от некоректното заглавие на материала във вестника. "Хомосексуалист" е дума, която носи негативен смисъл и отдавна е отхвърлена от гей активисти и гей общноста в България като политически некоректна. Бихте ли написали "хетеросексуалист" на страниците на вестника си? Предполагам не...звучи като медицинска диагноза. За да звучи правилно, въпросното заглавие би трябвало да бъде редактирано по следния начин: "В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуални".

Знам, че възражението ми звучи тривиално и по всяка вероятност то би могло да се приеме за такова, ако климата в България беше климат на равноправие и толерантност. В дни, когато младежката организиция на АТАКА мобилизира членовете си, за да организират различни действия срещу "лудостта", "болните мозъци" и "извращенията" на хомосексуалните хора в България обаче, е изключително важно уважавани медии като Вашия вестник да направят всичко възможно да отразяват проблемите на гей общността колкото се може по-внимателно и ПРАВИЛНО.

***

По данни на непреватилествени организации, в България има около 400 000 гей двойки. Обръщам се към Вас с молба да редактирате заглавието на материала, за да премахнете обидата към 6% от българските граждани...много от тях, вероятно, са читатели на Вашия вестник.

С уважение,
Петя Кирилова-Грейди"

Не е странно, че многоуважаемия г-н Атанасов веднага чинно и коленопреклонно е изпълнил поредната прищявка на обратните в името на "политическата коректност":
"Уважаема г-жо Кирилова,

Промених заглавието както препоръчахте. Извинявам се на всички, които са се почуствали засегнати от него."

Обърнете внимание на думата "непреватилествени" или на "гей хората" (каквото и да значи това) и още повече на идиотското заглавие: "В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуални". Всъщност и на "Дневник" е идиотско: "В Калифорния бяха сключени първите бракосъчетания между хомосексуалисти".
Къде е проблема ли? Проблемът е в чистотата на българския език.
Не може да се каже "сключени бракосъчетания." Правилното е "сключени бракове" или "извършени бракосъчетания". Другото е неграмотност.
За неморалността няма да говорим. Моралът е високо понятие недостижимо за загладените от "Наръчника за политическа коректност за журналисти" мозъци на журналистите от "Дневник".
Но имам едно предчувствие. В скоро време на главния редактор на в-к "Дневник" г-н Васил Атанасов ще пишат и от "Дружеството на приятелите на малките момченца "Майкъл Джексън", както и от "Клуба на последователите на Набоков "Лолита", а защо не и от Фондацията "Приятели на животните "Веселата козичка" и "Асоциацията на любителките на породисти песове" с молба да отразява "обективно, толерантно и политически коректно" техния интимен живот нуждаещ се от същата "равнопоставеност и недискриминация" както и ЛГБТ.
И разбира се г-н Атанасов любезно ще откликне и изпълни дадените му указания.

Да не си помислите, че имам нещо лично към вестник "Дневник". Вярно, не го чета още от първия му брой, когато тогавашния премиер Иван Костов обяви: "Това е нашият вестник". Задочно му благодаря на комшията, през една улица сме. Ако не ме беше предупредил навреме, току-виж щях да си купя вестника и да дам излишни пари. Оттогава да знаете колко много пари съм спестил като не си го купувам...
Не се сърдя и че не ме публикуват. Преди време в разгара на скандала "Митът Батак" сбърках та му изпратих една
моя статия срещу Мартина Балева, но за щастие те не я публикуваха, като първо ми казаха да я съкратя на една страница, а после се извиниха, че темата не била интересна. Вярно в същото време публикуваха статии на Балева, Везенков, Брунбауер, Любослава Русева и Антонина Желязкова, но за моята нямаха място. Аз разбира се знаех реакцията им предварително и просто им я изпратих за да се гавря с тях, затова казвам "за щастие". Защото, ако не дай Боже, я бяха публикували поради някаква редакторска грешка, нямаше да мога да се оправдая за падението си да съм автор в такъв вестник. (Нали горе прочетохте: "...много от тях, вероятно, са читатели на Вашия вестник.) Но редакторите в "Дневник" излязоха "молодци", бдят - "всегда на чеку как настоящие чекисты". (Цензурата на Държавна Сигурност по време на комунизма ряпа да яде. Толкова антипартийни и антисъветски писания пропускаше....) А виж, демократичният вестник "Дневник" здраво държи "единствено вярната и правилна линия" начертана им от издателите.
Не съм обиден и, че не включиха блога ми в Блогосферата, нито в Мегафон. Еленко Еленков любезно ми отказа с думите: "Засега не възнамеряваме да го включим". Отдъхнах си... виж по-горе за Батак. Ами ако го бяха включили? Вярно, като пратих предложението на върха на блога бях публикувал поредната статия срещу "Капитал", но представете си, че нещо не бяха догледали и току-виж бях цъфнал сред "политически коректните блогове". Голям срам щеше да стане...
За малко да забравя завършека. Както казах по-горе нямам нито "нещо лично, нито просто бизнес" против/за вестник "Дневник".
Имам нещо лично срещу неграмотността, безхаберието, малокултурието, малоумието, родоотстъпничеството, глобализма, комунизма, космополитизма и техните производни - "политическата коректност" и "толерантността". Ако някой се разпознае в това да не го взема лично.
Всички съвпадения с факти и имена не са случайни.