Важни писания

четвъртък, 11 април 2013 г.

Да вярваме ли на софтуера г-н Константинов?



"Лош матр,ял"

На 11-ти април в поредното си телевизионно изявяване проф. Михаил Константинов разясни как не бива да се отваря кода на софтуера за изчисление на изборните резултати, който и без това ЦИК категорично не иска да даде за независима експертиза.
Според него не може да има никакви манипулации или грешки в софтуера и той винаги ще изчислява правилно.
Второто му твърдение е, че ако се отвори кодът за независима експертиза, след това някой можел да го модифицира и да провали изборите.

Аз пък си мисля, че точно тук е "заровено кучето", както казват руснаците. Винаги софтуерът за изчисление в ЦИК се е използвал за фалшификации на изборните резултати. При управлението на ГЕРБ още повече.

Един елементарен пример. Младоците не са били родени още, но навремето когато инсталирахме "великата" операционна система "Windows" 3.0 оригиналността й се познаваше по типичната грешка вградена в нейното най-просто приложение – „калкулатор”. Той изобщо не смяташе правилно дробни числа.  

Ето един пример не от къде да е, а  от официалния сайт на „Майкрософт”. Изваждайки 12.51 от 12.52 можеше да получите някой от следните резултати:
   0.00
0.0099999999
0.010000001
 
Както казваше един герой в "Мисия Лондон": "Найс, а"!  
Та затова от "Майкрософт" после пуснаха ъпдейт и приложението трябваше да се преинсталира. Много се забавлявахме навремето с този калкулатор. Толкова по "надеждността" на софтуера по принцип. Впрочем за да видите дали и Вашият калкулатор не прави грешки има един прост тест. Умножете числото 12345679 х 9 и ако резултатът Ви е 111111111 значи е верен. Но това е за  калкулаторите, по-сложният софтуер е друга тема.
Например любимият на някои счетоводители Excel си има скрити функции така наречените eggs. Да вземем версията 97, тя има скрит flight simulator. И Word крие изненади, Windows като цяло също. На който му е забавно да види тук. Така, това са само част от полезните скрити функции на някои програми. 

Но има и някои не особено полезни. През далечната 1997 г. президентът Петър Стоянов се похвали, че в институцията внедрили тогавашната версия на Lotus Notes и минали на безхартиен офис. Даже молбите за отпуска служителите ги подавали само в електронен вид. Два-три месеца по-късно в шведския парламент се разгоря скандал за същата версия на същия този софтуер, който ползваха там. Оказа се, че Lotus Notes си има така наречената „задна вратичка”, която позволява съответните американски служби да източват съхраняваната в него информация. А става дума за документи на парламент, президентство и т.н., засягащи националната сигурност. В България този скандал не отекна, президентството продължи да си ползва софтуера.
Списъкът е безкраен,  може да зададете в търсачка в Интернет такива теми и ще се заринете с лоши примери. 
Всеки програмист ще потвърди, че няма нищо по-просто от това да се създаде софтуер, със скрита функция да изчислява „правилно” изборните резултати – например като взема гласовете от партии непрескочили 4%-овата бариера и ги прибавя към резултатите на…..
….  „ГЕРБ” разбира се, да не си помислите друго. Или да вади гласове от „Атака” и ги придава към „РЗС” примерно. Или към „независимото”, „протестно” „студентско”движение на Христо Стоичков ако предпочитате.
Още по-лесно, е когато се преизчисляват гласовете подадени в чужбина или разпределението на остатъците, за които говори и Константинов. Или пък при определянето на депутатските мандати по райони. Там пък стават още по-сладки работи. Да вземем най-пресния пример - референдума за ядрената енергетика:

"Въпреки че ядреният референдум мина вяло, успя да роди множество парадокси, които ЦИК не може да обясни. Вчера стана ясно, че подписите на гласувалите в цялата страна надвишават с 10 000 броя на бюлетините. Досега подобно драстично разминаване не се е случвало на нито едни избори при далеч по-висока избирателна активност. ЦИК обясни случая с небрежната работа в някои секционни комисии. Това обаче поставя още по-силно под въпрос честността на предстоящите парламентарни избори.

По данни на ЦИК в списъците за гласуване са се подписали 1 415 183 избиратели, а в урните има 1 405 463 плика, т.е. подписите са с 9720 повече. Което означава, че близо 10 000 българи са се подписали, че са гласували, но техните гласове липсват. Това е най-драстичното разминаване между подписи и бюлетини досега." пълен текст тук.
Всъщност за ГЕРБ референдумът беше генерална репетиция за фалшификация на предсрочните парламентарни избори.

Второто твърдение на професор Константинов беше, че ако се отвори кодът на софтуера за независима експертиза, след това някой можел да го модифицира и да провали изборите. Това, вече е откровена лъжа. Да, някой гений може да вземе отворения код, ако ЦИК благоволи да го публикува на сайта си, да го преправи, но бихте ли ми обяснили г-н  Константинов, как ще инсталира новата модифицирана програма в ЦИК, вместо оригиналната? И да манипулира резултатите отвън? Ако отговорите на този въпрос ще Ви предложа за Нобелова награда за физика. По-липса на такава за научна фантастика. 

Виж, ако програмистът - гений открие в оригиналния софтуер "бъг", или "задна вратичка", чрез които без модификация да хакне отвън програмата и да преправи резултатите, това вече би било интересно за прокуратурата. Но не за наказателно преследване на въпросния програмист, а за прибиране "на топло" на  авторите на програмата оставили такава възможност. Защото това няма да е случайно. Тук е големият въпрос. И сега вече отлично разбираме, защо ЦИК в която болшинство има ГЕРБ и присъдружните й партии, като тази на Яне Янев например, не иска да отвори кода на софтуера за проверка.

Така, че професор Константинов Вие ги разправяйте тези неща на бабите от село Горно Нанадолнище, може и да Ви повярват.  То и в съдилищата имаше софтуерно "случайно" разпределение на делата, пък все се оказва, че "важните" дела отиват все при "правилните" съдии. И "герберасткия" ВСС отказа проверката на системата.
Така, че г-н Константинов, "не на нас тия". Вашият ментор премиерът може и да е прост, ама ние не сме прости… 


И ако от IT специалистите могат да станат отлични овчари, както предложи Бойко Борисов, то от овчарите IT специалисти няма как да станат… Тук глупакът Маркс е сбъркал, че сложният труд можел да се приравни към простия… 
На това само прост премиер, като бившия Борисов, може да вярва. На него му препоръчваме да ходи да си копа и сади картофите на стадиона в Бистрица, докато ръфа филията с мас...
А как конкретно са ставали и ще станат отново фалшификациите ще разгледаме скоро.
Александър Долев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves