Важни писания

събота, 22 октомври 2022 г.

Полицейска бруталност в град Варна

Сигналът до МВР е изпратен на 21.10.2022 г. по държавната Система за Сигурно Електронно Връчване и ще бъде на бюрото на министъра в понеделник.

         

До

Министъра на Вътрешните Работи

Град София

 

С И Г Н А Л

от

Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

Относно: Извършена безпричинна полицейска бруталност, спрямо възрастен човек във Варна.

Уважаеми господин Министър,

В петък – 21.10.2022, стана известно в социалните мрежи едно любителско видео, от проведен полицейски арест в град Варна. Показано беше и от някои национални телевизии, но за удобство даваме връзка към него в нашият канал в YouTube.

И за неспециалист в полицейската работа е ясно, че извършеният полицейски арест е безпричинен, човекът не е извършил престъпление, не бяга и не се съпротивява. Липсата на, или непредставянето на лична карта, е административно нарушение и се наказва само с глоба, като следва да се състави АУАН и да се проведе административно-наказателно производство, ако се установи виновно нарушение.

Но грубото отношение на полицаите спрямо възрастен, немощен човек, повалянето му на земята, поставянето на белезници по изключително груб и унизителен начин, без да има никаква нужда от това, се явява нарушение най-малко на чл. чл. 8, 9 и 10 на ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-78 от 24 януари 2015 г. на МВР във връзка с чл. 72 от ЗМВР.

Господин министър, още са неприключени случаите с прикриваните от полицията и прокуратурата, нагли и арогантни убийци - Георги Семерджиев и Димитър Любенов и там обществото очаква отговори и наказания.

Да напомним и за бруталния побой, извършен от десетки полицаи над вързани с белезници беззащитни млади хора под колоните на Министерски съвет на 10 юли 2020 г., останал и до момента ненаказан. Даже някои от побойниците, които изобщо не могат да бъдат наречени полицаи и не бива и да бъдат такива, бяха и повишени.

Затова настояваме, да разпоредите извършването на безпристрастна проверка на случая и при откриване на вина, отговорните длъжностни лица да бъдат справедливо наказани по съответния ред.

Ще следим развитието на случая, като му дадем гласност чрез достъпните ни информационни канали. Защитата на законността и правовия ред, включва равноправно, внимателно и безпристрастно отношение на полицията, дори и към бедните и беззащитни, възрастни хора.

.

С уважение:

 

РТВ „Истина и Свобода“

 

Сигналът до МВР е изпратен на 21.10.2022 г. по държавната Система за Сигурно Електронно Връчване и ще бъде на бюрото на министъра в понеделник.

А запитването до ОД на МВР - Варна е пратено в събота - 23.10.2022 г., по електронна поща, понеже те не са в ССЕВ.

 

          

До

Директора на ОД на МВР

Град Варна

 

З А П И Т В А Н Е

от

Радио и Телевизия „Истина и Свобода“

Относно: Проявена безпричинна полицейска бруталност, спрямо възрастен човек във Варна при безмислено направен арест.

 Уважаеми господин Директор,

В петък – 21.10.2022, стана известно в социалните мрежи едно любителско видео, от проведен на 20.10.2022 г. полицейски арест на възрастен уличен музикант в град Варна. Показано беше и от някои национални телевизии, но за удобство, даваме връзка към него в нашият канал в YouTube.

И за неспециалист в полицейската работа е ясно, че извършеният полицейски арест е безпричинен, човекът не е извършил никакво престъпление, не бяга и не се съпротивява. Липсата на лична карта или непредставянето й, е административно нарушение и се наказва само с глоба, като следва да се състави АУАН и да се проведе административно-наказателно производство, ако се установи виновно нарушение.

Но грубото отношение на полицаите спрямо възрастен и немощен човек, опасното му поваляне на земята без никаква причина, поставянето на белезници по изключително груб и унизителен начин, без да има никаква нужда от това, се явява изключително грубо нарушение най-малко на чл. чл. 8, 9 и 10 на Инструкция № 8121з-78 от 24 януари 2015 г. на МВР, във връзка с чл. 72 от ЗМВР, както и на чл. 6 ал. 6 от Наредба № 8121з-418 от 14 март 2017 г., на МВР.

На видеото разпространено в социалните мрежи, ясно се вижда злоупотребата с физическа сила от страна на полицаите, извършващи абсолютно излишен и необоснован арест. Дадените постфактум обяснения пред медиите, че човекът с музиката си „пречел на съда“, бил „получен сигнал оттам, че възпрепятства работата им“, че „отказал да се премести“ и „не си дал документите за самоличност“, приличат на оправдания със задна дата от страна на полицията, скалъпени, за да се предотврати обществения скандал.

Особено нелепо беше оправданието пред медиите, че полицаите били служители на Общинска полиция, която била подчинена на кмета на Общината. Общинска полиция се определя като такава, само доколкото се финансира от общинския, а не от държавния бюджет и изпълнява задачи, съгласувани между ОД на МВР и общинското ръководство.

Но отговорността за работата й, кадровото обезпечаване и подготовката на личния състав, организацията на работата, методическото ръководство, йерархичната субординация  и т.н. се осъществява от ОД на МВР и практически, това си е пълноценна полицейска структура, със съответните права и отговорности и тук ръководството на общината, няма никакви права или вина за поведението на въпросните полицаи.

Опитът да се прехвърли отговорността на кмета на общината, издава паника, страх от разкрития и явно говори, че в ОД на МВР ръководството е наясно с извършеното виновно грубо нарушение на нормативната уредба на МВР.

Във връзка с този скандален случай настояваме за отговор на следните въпроси:

1.  Кой, кога и по какъв начин е подал оплакване от съда, че уличен музикант пречи на работата на институцията? Има ли записан разговор на тел 112?

2.     Защо полицейският екип е взел решение да приложи груба физическа сила?

3.  Защо се твърди, че човекът ги е ругал и обиждал, след като на видеозаписа, няма такива фрази от негова страна?

4.     В колко часа е заведен в полицейсккото управление, има ли издадена заповед за арест и на какво основание?

5.     Вписан ли е в книгата за задържани лица и в колко часа?

6.   При задържането му запознат ли е с правата си за: 1. да обжалва пред съда законността на задържането; 2. на адвокатска защита от момента на задържането; 3. на медицинска помощ; 4. на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане?

7.     Предложен ли му е служебен адвокат и изобщо имало ли е в помещенията за настаняване на задържани лица актуален списък на дежурните адвокати, поддържан и предоставен от адвокатския съвет, както и телефони на Националното бюро за правна помощ и на представител на местния адвокатски съвет, който отговаря за определяне на адвокат по Закона за правната помощ?

8.     Съставяни ли са му АУАН в ареста, колко, какви и за какво провинение?

9.     На коя дата и в колко часът човекът е освободен?

10.  Ще се провежда ли административно-наказателно производство срещу него и за какво нарушение?

11.  Предвижда ли се вътрешна проверка или дисциплинарно производство на действията на въпросните полицаи?

 

Господин Директор,

Надяваме се на ясни, точни и конкретни отговори на поставените от нас въпроси, в противен случай, ще ги зададем чрез прокуратурата.

Накрая изразяваме учудването си дали във Варна се свършиха криминалните престъпници, наркотърговците, сводниците, убийците, побойниците и хулиганите, та полицията вече се занимава с бедните и възрастни улични музиканти? Или просто е по-лесно и безопасно?

Ще следим изкъсо случая, като му дадем гласност чрез достъпните ни информационни канали. Защитата на законността и правовия ред, включва равноправно, внимателно и безпристрастно отношение на полицията, дори и към бедните и беззащитни, възрастни хора.

.

С уважение:

 

РТВ „Истина и Свобода“

 Първо получихме отговор от ОД на МВР - Варна. Вижте го долу. Но още очакваме отговор от самото МВР. И ще продължаваме да следим случая.

А човечецът се оказа с два акта, при което ще му наложат вероятно и глоба. Жалко, че във Варна не се намери някой да го защити и да му помогне да обжалва актовете. Иначе ще му наложат най-малко глоба. А по-скоро той би могъл да осъди полицията, за произвол и прекомерна употреба на сила.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves