понеделник, 25 януари 2016 г.

Просто "Ало, Ваньо" - просто Танов, или просто идиот

"Език мой, враг мой"

Ваньо Танов - интелект № 1 на годината
Ами Ваньо Танов си го знаем какво представлява. Един титан на мисълта, словото и делото. Не от ранга на Цветан Цветанов, но почти го докарва. И как да не прочете човек тази уникална статия с усмивка и гръмогласен смях. То не е много за смях де, но вижте я сами: "В митниците вече няма трансфери на пари от пунктовете към агенцията и партии, обяви Танов""За първи път от двадесет и няколко години насам сега в агенция "Митници" няма отчитане на пари от пунктовете към централното ръководство и политическите партии, каза днес по Би Ти Ви директорът на структурата Ваньо Танов." Браво господин началник! Ако това е вярно, имаме една хубава новина, че си шеф на място и си направил това, което никой не е постигал от времето на Алеко Константинов с неговия разказ за шефа на Солунската митница. Такова постижение определено си заслужава орден "Стара планина". Докато Плевнелиев е още "прецедент" може да ти го връчи. Обаче има и една лоша новина. Кой беше шеф на митниците в предния мандат на Бойко Борисов? За незапознатите - пак същия "Ало Ваньо", Танов. Да разбираме ли, че в предния ти мандат като шеф на митницата имаше "отчитане на пари от пунктовете към централното ръководство и политическите партии"? За партиите, или по-точно партията, всички се сещаме, и затова въпросът беше риторичен, както се казва. Втори въпрос. Как да разбираме тези твои думи: "В последните шест месеца на миналата година съм убеден, че от началник на пункт не участва никой в такива схеми на Капитан Андреево. Там има не повече от 5-6 човека, на които не може да се вярва", каза Танов". Ами, защо не си ги уволнил г-н началник? Или спомогнал да ги разследват, арестуват, предполагам, знаеш как стават тези работи? Та нали навремето беше и началник на НСБОП, ама за това после. Тоест, не си човек от улицата, а професионалист? Те много станаха въпросите, ама възниква и трети въпрос по повод това смело твърдение: "Ваньо Танов подчерта, че по отношение на кадровата дейност в митниците не приема компромиси. "Нямам обаждане от политическо лице до сега за назначение. Не изключвам под мен да има такъв натиск и те да ми повлияят. Това също съм парирал. Казал съм на моя екип да не влизат в разговори и обещания, има си конкурси". Охо, вече си нов човек така ли? Ами за това пиша, че всички гербаджии имате ментални проблеми, някои повече, някои по-малко. Но има една стара като света максима: "Пред фактите и боговете мълчат!" А има планини от факти. Да си припомним една от многото флашки със записани разговори между тогавашния (и сегашен) премиер Борисов и тогавашния (и сегашен) шеф на митниците Ваньо Танов:
Първи разговор
Бойко Борисов: Ало!
Ваньо Танов: Ало!
ББ: Какво пра`иш, Танов?
ВТ: Нищо... пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кодът...
ББ: Не, бе, т`ва му е ЕГН-то, бе, не мобилен.
ВТ: А-а-а...
ББ: Т`ва му е ЕГН-то. Т`ва е едно момче къде рита топката с мене, бе, там от аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место.
ВТ: Еми...ще го реша веднага.
ББ: Айде виж го и ми звънни!
ВТ: Добре!
ББ: Айде!

Втори разговор
Павел Манченко: Да, моля!
Ваньо Танов: Ало, Манченко, здравей! Танов съм.
Манченко: Слушам. Добър вечер!
Танов: Много късно сигурно ти звъня?
Манченко: Няма проблем.
Танов: Николай Методиев Вучев имаш ли?
Манченко: Да, имам.
Танов: Къде си го преместил?
Манченко: Ми той е от тия ТЕЛК-аджиите мисля... При нас някъде в сградата, нямам спомен вече... Те нали са шестнайсет. Трябва да проверя точно. Или е в (не се разбира, но вероятно е някаква абревиатура като МК или МСА) или е някъде. Какво да го пра'име?
Танов: Рита футбол...
Манченко: (Смях) Така ли стана? Еми... футболист човека.
Танов: Да... а къде беше?
Манченко: Беше на терминала на пътниците. На Терминал 2.
Танов: Тря'а да го връщаме на Терминал 2.
Манченко: Добре! Ще го върнем в понеделник.
Танов: Пиши го в понеделник, като дойдеш...
Манченко: Добре! ОК, добре.
Танов: Айде.
Манченко: Айде, приятна почивка!
Трети разговор
Ваньо Танов: Ало... Ало!
Бойко Борисов: Да?
ВТ: В понеделник ще го върне там.
ББ: Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!
ВТ: Айде!"
Сега тук да коментираме ли престъплението по служба, злоупотребата с власт, герберасткия зето-шуре-баджанакизъм, поведението на премиера, като на турски султан? Или това е пределно ясно и многократно анализирано? Браво Ваньо, ако сега вече не приемаш такива обаждания, напълно ще ти повярваме. Нека да пропуснем и маловажният факт, че този митничар, освидетелстван от ТЕЛК с исхемична болест на сърцето е активен футболист - съотборник на премиера. По-интересното е, що ще в митницата изобщо, като е братовчед на наркобоса Димитър Вучев - Демби. А и защо е приятел с Борисов? Да продължим с въпросите. Другата стенограма:
"Бойко Борисов (Б. Б.) Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.
Ваньо Танов (В. Т.) Да?
Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.
В. Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".
Б. Б. Да.
В. Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата" … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.
Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.
В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…
Б. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...
В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…
Б. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?
В. Т. Ами то е станало по обаждане…
Б. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
В. Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…
Б. Б. Да. И това да се направи в момента.
В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.
Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.
В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…
Б. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи."
Той въпросът е ясен - има ли сега подобни разговори: "Ало Ваньо, абе сега пак ми звъня Пешо Рибата. На митница Свиленград не'кви митничари ли, полицаи ли, спрели един ТИР... Виж там да го пускат, че аз кат съм поел ангажент и аз не съм Плевнелиев, значи звънни му сега на Горанов и после се обади и на Пешо." А, правилно се досетихте, вече няма такива разговори...
Обаче, да не пропускаме още нещо интересно. Въпросът за ЕГН-то. То си има и виц по въпроса - "всичко идва от ЕГН-то":
"Разговор 1 - Ваньо Таньов – Бойко Борисов
"Бойко Борисов: Ало! 
Ваньо Танов: Ало! 
ББ: Какво пра`иш, Танов?
ВТ: Нищо...пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода...
ББ: Не бе, т`ва му е ЕГН-то бе, не мобилен.
ВТ: А-а-а...
ББ: Т`ва му е ЕГН-то. Т`ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место. 
ВТ: Еми...ще го реша веднага. 
ББ: Айде виж го и ми звънни! 
ВТ: Добре! 
ББ: Айде!"
За престъплението по служба по-горе попитахме. Интересното сега е по-скоро слугинското поведение на Ваньо Танов. А това не е случаен човек - шеф на митниците.
Ваньо Танов - генерал
По-лошото е, че същият този "смелчага" беше навремето и шеф на Национална Служба за Борба с Организираната Престъпност - НСБОП. Същият този Танов в друг запис на негов разговор - този път със ресорния му министър Симеон Дянков (за този образ ненагледен друг път) по адрес на вътрешния министър Цветанов казва: "Отврат са, повръща ми се от тях!". На пръв поглед - честен човек. Но честните хора поставени в такава ситуация си подават оставката, и се махат с гръм и трясък, и дават пространни интервюта за разочарованието си от поведението на началниците си. Ваньо Танов не си подаде оставката. Слушкаше и папкаше. Стоя си на топлото местенце и чака новото правителство на Орешарски да го уволни позорно. Даже влезе в болница, само и само да не го уволнят... И в най-долнопробния треторазряден американски криминален екшън има една шаблонна схема за смелия полицай на когото не му пука да разследва силните на деня, против шефа си, понякога против политическия натиск на кмета, сенатора или министъра. Схемата винаги е желязна, смелият и доблестен полицай се справя, (убива) лошите, пречещите шефове са сменени, отстранени или дискредитирани, той става герой и всичко завършва с хепиенд.  Уви, бившия шеф на НСБОП явно не е гледал такива филми. Иначе от кумова срама поне щеше да се държи мъжки пред шефовете си, а не като евнух в турски харем. Но слабохарактерността на бившия шеф на НСБОП, колкото и да е скандална е най-малкият му проблем. Макар и да е наш - на данъкоплатците проблем, които очакваме от такива хора да се борят с най-тежката престъпност. Да разгледаме нещо къде, къде по-важно: 
"ВТ: Нищо...пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода... 
ББ: Не бе, т`ва му е ЕГН-то бе, не мобилен. 
ВТ: А-а-а..." 
И най-обикновеният младок - начинаещ полеви агент, по определение трябва да може да различи ЕГН от мобилен телефон. Даже се очаква да знае, че префиксите определят оператора - "Мтел", "Глобул" или "Виваком". Очаква се и да знае, че само спрефикс не може да си сигурен за оператора, след началото на свободната преносимост на номерата. Ако ще ставам вече детайлен, да продължим с ЕГН-ето. Има ли ЕГН-та започващи с нула? Макар, че въпросния Вучка не е дете от новото хилядолетие. Пропускам интересния факт, че този "митничар" е братовчед на известен в София наркобос. Още по-интересно е, че рита топка с Борисов в "Бистришките тигри", а има издадена епикриза за исхемична болест на сърцето, за да намери по-лека работа като митничар. Явно е фалшив медицинския документ. Да продължим с ЕГН-етата. Структурата им се учеше от моето поколение още в десети клас. Явно Ваньо Танов е бягал от тоя час да рита топка. Но дори и да е така, можеше да навакса пропуските си с интернет. Ето пример от "Уикипедия". Да, повтарям, Ваньо Танов беше шеф на НСБОП. Човек, който не може да отличи ЕГН от мобилен телефон. Също като вица за блондинката. Някакъв сваля блондинка в кафенето и я пита: "-Как се казваш? - Мима. - Ще ми дадеш ли телефона си Мими?" Тя вади мобилния от чантата и отегчена казва: "На ти го бе, звъни! Как сте ми омръзнали всички мъже с тоя номер! Купете си и Вие телефони най-накрая." Ако Ви прилича на Ваньо Танов има защо. А и честно казано, когато навремето четох стенограмата от изслушването му в Народното събрание по повод скандалната среща на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви потънах от срам. Чета и не вярвам, че това е шеф на НСБОП. Образец на скудоумие,  явни затруднения да състави смислено изречение, пред него дори емблематичния Цветан Цветанов стои като Шекспир. 


Само един откъс: "Ние разговаряхме двамата с него, което аз категорично отказах...." Разбрахте ли как е станал шеф на НСБОП?  Впрочем да не забравя основното - Ваньо Танов е член на ГЕРБ. Дори и досега. Представяте ли си на какви хора е била поверена националната и обществена сигурност, а сега и митниците? То не е само за срам, направо си е за страх!
"Отврат са, повръща ми се от тях."