Важни писания

петък, 22 януари 2016 г.

Проституиращата журналистика

Разследваща журналистка 
"Предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист."
Сьорен Киркегор

Цяла седмица медиите в България се занимават с измислени скандали за да покрият един взривоопасен за премиера Борисов проблем - дадените от него милион и половина евро за къща в Барселона на любовницата му Мая или Десислава, все едно коя. Миналата седмица, в деня в който "Биволъ" публикува поредният аудиозапис на разговорите на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, в който изтече тази информация, съвсем целенасочено беше спретнат скандала със СМС-а пратен от Борисов до съдията Лозан Панов. Всички сайтове, радиостанции и телевизии в реално време отразяваха буквално по минути заседанието на Висшия Съдебен Съвет (по.точно Висшият Съвет за Слугинаж). Посещението на премиера  на заседанието на ВСС, където никой не го беше канил, а и той няма място там, се превърна в пародия и политически цирк, но успешно отвлече вниманието на всички от сериозният проблем. После цяла седмица журналистическите пачаври ни занимаваха с безмислените въпроси, кой пратил СМС-а на Борисов, защо го пратил, защо премиерът го препратил на Лозан Панов, кой казал на Панов да го обяви, и прочие смехории. Цялата медийна пропаганда напоително ни забавляваше с този жалък цирк. 
Разследващи журналистки
Казал го е не друг, а Джон Суинтън - издател на известния ,,Ню Йорк Таймс" през шейсетте и седемсетте години на 19-ти век. В прощалната си реч той казва: ,,Няма такова нещо като свободен печат. Вие го знаете и аз го знам. Нито един от вас не би посмял да заяви честно своето виждане. Работата на журналиста е да руши истината, да лъже безцеремонно, да изопачава фактите, да клевети и злослови и да продава страната и рода човешки за насъщния си. Ние сме инструменти и марионетки на богаташите, които дърпат конците зад кулисите. Те поръчват музиката, ние танцуваме. Нашите таланти и възможности, животът ни, са в ръцете на тези хора. Ние чисто и просто сме интелектуални проститутки."
Репортерки работят на терен
И, ако това е самопризнание за западната журналистика, че си е чиста форма на проституция, трябва да отчетем че българските журналисти са особено долнопробни пачаври, които отдавна са настигнали и задминали западните си колеги. Не, че това което става във ВСС не заслужава внимание. Но много отдавна, още от стенограмите на разговорите на Борисов, Найденов и Кокинов е ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров си го е избрал Борисов, заедно с Доган, чрез Пеевски и техните хора във ВСС. А и две трети от целия състав на ВСС е политически избор - пак на ГЕРБ, в коалиция с ДПС и за това знаем от години. Тук няма нищо ново. Не е новина и слагачеството на тези членове на ВСС, като Димитър Узунов, Незабравка Стоева, Ясен Тодоров и прочие такива наколенкаджии. Че станаха на крака да посрещнат премиера, слушаха го захласнати и му се мазнеха угоднически, може да предизвиква само презрение, но не и скандал, защото си ги знаем тези нещастници какво представляват. Че съдебната ни система е политически контролирана знаем и от записите на разговорите Ченалова - Янева, откъдето разбрахме, че Борисов привиква "своя главен прокурор" Цацаров и му нарежда да "опраска" Янева, защото тя не му дала да я "праска": "Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години… Ся, зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл.“ Цялата тази прокурорско-съдебна кочина е ясна и не представлява никакъв интерес. Тя просто трябва да бъде изрината и тук няма никакъв спор. Затова затваряме вратата на кочината и се връщаме на истинският проблем.
Така се оказа, че освен "Бивол", "Афера", "Гласове" и отчасти "Дневник", никоя друга медия не се осмели да разнищи случая с едни милион и половина евро, които премиерът е извадил от джоба си за да купи на метресата си къща в Барселона. Представете си това да беше протекло в Англия за техния премиер, или във Франция за президента им. Веднага щяха да им искат оставките, прокуратурите да образуват незабавно проверка за корупция и пране на пари, а медиите им да са обърнали с хастара нагоре Барселона за да намерят и снимат къщата, а и най-вече любовницата. А в България ни отвличат вниманието.
Телевизионна журналистка очаква в студиото
премиера Бойко Борисов за интервю
(Стара тактика, да си спомним как, докато ГЕРБ фалшифицираха местните избори през 2015 г., а в София полицията беше заключила представителите на Секционните Избирателни Комисии, като заложници в зала "Арена Армеец", за да отклонят вниманието, спретнаха изкуствения скандал с "нахлуването" на Волен Сидеров в НАТФИЗ. Та, чак на крака там им отиде и министър Бъчварова. Вместо да се появи в зала "Армеец", където хората припадаха и ги изнасяха с линейки, а останалите вдигнаха бунт. С измисления скандал със Сидеров ни занимаваха също цяла седмица. Така покриха фалшификациите на изборите, но и това няма да остане току-така, тепърва ще пишем на тази тема.)

Та сега да поставим ребром важните въпроси за един милион и половина евро:
1. Коя е любовницата, на която Борисов е купил къщата в Барселона за 1 500 000 евро - Мая, Десислава или някоя друга?
2. Откъде има тези пари премиерът Борисов?
3. Защо не ги е декларирал пред Сметната палата, ако са законно придобити? 
4. Платил ли е данъци върху тях?
5. Това не е ли пране на пари?
6. Защо бездейства прокуратурата и не е образувала веднага проверка за корупция в особено големи размери?
7. Защо никой от опозицията не повдига въпроса - било в Народното събрание, било в медиите, било в политическа декларация?
9. Някой няма ли да прати сигнал в прокуратурата?
10 Какво правят по въпроса Сметната палата, НАП, ДАНС?
Дежурни журналистки в редакция
И нещо, което досега никой не е казвал. Много отдавна е ясно, че между Бойко Борисов и Цветан Цветанов има вбит не клин, ами зее цяла пропаст. Ако някой не знае, да го светна, че всички изтекли досега аудиозаписи по случая Мишо Бирата, разговора в Банкя с Кокинов и Найденов, и сега Яневагейт са организирани, направени и подхвърлени на медиите от Цветан Цветанов. Ако не вярвате ето един жокер. В нито един от тях не се говори никога за Цветанов - нито добро, нито лошо. Записаните обсъждат кметове, депутати, журналисти, прокурори, министри, любовници и корупционни схеми, но по-никакъв начин никой не е изтървал да каже нещо по адрес на Цветанов. Защо ли това име отсъства навсякъде, даже блести с отсъствието си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички коментари са позволени, уважаваме истината и свободата, които се постигат чрез знание, а то идва от свободното слово.

"Йон компютърс" - Монтана

"Йон компютърс" - Монтана
Компютърен магазин и сервиз

Последни новини

powered by Surfing Waves